Filosofia:mahdollinen maailma

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

mahdollinen maailma

mahdollinen maailma
Definition käsite, jota käytetään etenkin modaalilogiikassa kuvaamaan vaihtoehtoisia asiaintiloja
Explanation Mahdollinen maailma viittaa asiaintilaan, joka voisi tai olisi voinut olla tosi. Vallitsevaa todellista asiaintilaa kutsutaan aktuaaliseksi maailmaksi. Mahdollisia maailmoja käytetään esimerkiksi modaliteettien havainnollistamiseen, jolloin voidaan puhua mahdollisten maailmojen semantiikasta.
Mahdollisen maailman käsite esiintyy yleisesti 1300-luvun loogikkojen (Scotus, Ockham, Buridan) teksteissä ja varhaismodenilla ajalla Gottfried Wilhelm Leibnizilla (1646-1716), jonka mukaan kaikki mahdolliset maailmat ovat Jumalan mielessä, mutta aktuaalinen maailma on näistä paras mahdollinen.
Nykyfilosofiassa mahdollisen maailman käsitettä on sovellettu modaalilogiikassa 1960-luvulta lähtien ja tunnetuin aihetta käsitellyt filosofi on ollut David Lewis. Lewisin mukaan voidaan viitata kaikkiin loogisesti mahdollisiin maailmoihin missä tahansa universumissa, ei vain omassamme. Käsite on tärkeä myös tulevaisuudentutkimuksessa.

Equivalents

possible worldenglanti

Related Concepts

Sources

MenzelC2014, RubinA2002

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.6.2020: Filosofia:mahdollinen maailma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:mahdollinen maailma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →