Filosofia:mahdollinen maailma

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

mahdollinen maailma

mahdollinen maailma
Määritelmä käsite, jota käytetään etenkin modaalilogiikassa kuvaamaan vaihtoehtoisia asiaintiloja
Selite Mahdollinen maailma viittaa asiaintilaan, joka voisi tai olisi voinut olla tosi. Vallitsevaa todellista asiaintilaa kutsutaan aktuaaliseksi maailmaksi. Mahdollisia maailmoja käytetään esimerkiksi modaliteettien havainnollistamiseen, jolloin voidaan puhua mahdollisten maailmojen semantiikasta.
Mahdollisen maailman käsite esiintyy yleisesti 1300-luvun loogikkojen (Scotus, Ockham, Buridan) teksteissä ja varhaismodenilla ajalla Gottfried Wilhelm Leibnizilla (1646-1716), jonka mukaan kaikki mahdolliset maailmat ovat Jumalan mielessä, mutta aktuaalinen maailma on näistä paras mahdollinen.
Nykyfilosofiassa mahdollisen maailman käsitettä on sovellettu modaalilogiikassa 1960-luvulta lähtien ja tunnetuin aihetta käsitellyt filosofi on ollut David Lewis. Lewisin mukaan voidaan viitata kaikkiin loogisesti mahdollisiin maailmoihin missä tahansa universumissa, ei vain omassamme. Käsite on tärkeä myös tulevaisuudentutkimuksessa.

Vieraskieliset vastineet

possible worldenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

MenzelC2014, RubinA2002

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Filosofia:mahdollinen maailma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:mahdollinen maailma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →