Filosofia:modaalisuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

modaalisuus

modaalisuus
Definition todellisuuteen liittyvä piirre, että asiat ovat mahdollisia tai välttämättömiä
Explanation Modaalisuudeksi kutsutaan sitä todellisuuteen liittyvää piirrettä, että asiat eivät vain joko tapahdu tai ole tapahtumatta, vaan ne ovat myös mahdollisia tai välttämättömiä. Välttämätön ei ole vältettävissä. Mahdoton taas tarkoittaa sitä, mitä ei voi sattua. Mahdollisella tarkoitetaan yleensä sitä, mitä voi sattua ("on mahdollista, että voitan Lotossa") tai kenties sattuu välttämättäkin ("on mahdollista, että aurinko laskee"). Kontingentiksi sanotaan sellaista, mikä ei ole mahdotonta eikä välttämätöntä. Esimerkiksi olin tänään kontingentisti ainoa punapaitainen bussissa, mutta kuolen välttämättä jonakin päivänä. Tällaiset modaalisuudet vaikuttavat varsin ratkaisevasti moniin inhimillisiin tapoihin jäsentää mahdollisia vaihtoehtoja erilaisissa valintatilanteissa. Se, mitä on mielletty mahdolliseksi tai välttämättömäksi on kuitenkin vaihdellut varsin huomattavasti eri aikoina.
Pääasialliset tulkintavaihtoehdot ovat seuraavat: (a) Mahdollista on se, mitä tapahtuu joskus, ja välttämätöntä se, mikä toteutuu aina. (b) Mahdollisuus liittyy kykyihin eli potentiaalisuuksiin. Tällöin mahdollista on se, minkä toteuttamisen edellytykset eli kyvyt ovat todellisia. Välttämätön määrittyy vastaavasti mahdottoman vastakohtana: välttämättömän estämiseen ei ole kykyä eli potentiaalisuutta. (e) Mahdollista on se, mikä ei sisällä mitään ristiriitaista, eli minkä toteutuminen on kuviteltavissa. Vastaavasti mahdoton ei ole kuviteltavissa. Tulkintavaihtoehtojen (a) ja (b) tapauksissa on huomionarvoista, että samaan ajan hetkeen viittaavia synkronista toteutumattomia mahdollisuuksia ei ole. Jos olen ainoa punapaitainen bussissa, on mahdotonta, että siellä olisi toinenkin punapaitainen. Mikä on nyt totta, on siis välttämättä totta. Sen sijaan tiettyyn ajanhetkeen etukäteen viittaavia diakronisia mahdollisuuksia on yleensä useita. Seuraavalla pysäkillä bussiin voi nousta vaikka useitakin punapaitaisia matkustajia. Malli (c) on luontevinta ymmärtää siten, ettei aika vaikuta mahdollisuuksiin mitenkään. On helppo kuvitella erilaisia määriä punapaitaisia matkustajia bussiin.
Additional Information lat. modus=mitta, määrä, rytmi, tapa

Equivalents

modalityenglanti

Related Concepts

Sources

KorkmanYrjönsuuri1998

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.09.2019: Filosofia:modaalisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:modaalisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →