Filosofia:kausaliteetti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kausaalinen suhde | kausaliteetti | syysuhde | syy-seuraussuhde

kausaalinen suhde
kausaliteetti
syysuhde
syy-seuraussuhde
Määritelmä metafysiikassa käsitys, jonka mukaan tietystä ilmiöstä seuraa aina tietty toinen ilmiö, jolloin näiden ilmiöiden välillä on lainomainen suhde
Selite Useimmissa filosofisissa yhteyksissä syysuhteen ymmärretään tarkoittavan modernin luonnontieteen käsittelemiä ns. vaikuttavia syitä. Sellainen on suhde, joka kytkee toisiinsa tapahtumapareja (syy ja seuraus) siten, että toisen katsotaan sattuneen sen vuoksi, että toinenkin sattui.
Filosofiassa, erityisesti varhaisen modernin mekaniikassa kausaalista suhdetta pidettiin itsestäänselvyytenä, mutta David Hume (1711-1776) osoitti teoksessaan Treatise on Human Nature (1738-1740), että kausaalista suhdetta ei voida koskaan havaita - voidaan vain havaita, että kaksi asiaa esiintyy toistensa yhteydessä (constant conjunction). Humen argumenttia ei ole kyetty toistaiseksi vielä kumoamaan, vaikka monia yrityksiä on ollut. Yksi varteenotettavimmista on Kant, jolle kausaliteetti on yksi ymmärryksen apriorista kategorioista. Vasta syysuhteen valossa maailma jäsentyy ymmärrettäväksi. Emme voi tietää vallitseeko olioiden sinänsä maailmassa syysuhde, mutta inhimillisessä kokemuksessa olemme sidottuja siihen.

Vieraskieliset vastineet

causal relationenglanti
causalityenglanti
causalitéranska
kausalitetruotsi
Kausalitätsaksa
kausaalsusviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KorkmanYrjönsuuri1998, LaunisVOksanenMSajamaS2010, YrjönsuuriM1996, SaarinenE1994, KeinänenJVadenT2011b

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Filosofia:kausaliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kausaliteetti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →