Filosofia:hermeneuttinen kehä

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

hermeneuttinen kehä

hermeneuttinen kehä
Määritelmä tutkimusmenetelmä, jossa ymmärrys tutkimuksen kohteesta syvenee vähitellen
Selite Käsite tunnetaan nykyään parhaiten Hans-Georg Gadamerin (1900-2002) kehittämässä muodossa, mutta se löytyy jo Martin Heideggerin (1889-1976) varhaisesta eksistenssifilosofiasta, jossa sillä on positiivinen rooli. Heideggerilla hermeneuttinen kehä sijoittuu täälläolon ajallisuuteen ja se on olennainen ihmisen maailmassa olemiselle.
Gadamerilla hermeneuttinen kehä nähdään prosessina, jossa merkitysten tulkinta annetaan aina toisilla merkityksillä, jotka tulkitaan toisilla merkityksillä ja niin edelleen. Merkitysten kokonaisuudella ei ole kivijalkaa, joka antaisi sille tukevan perustan reaalitodellisuudessa. Teoreettinen ajattelu erotetaan esiteoreettisesta käytännöstä ja tulkitseminen liikkuu kehässä teoreettisen ymmärtämisen ja esiteoreettisen eli praktisen ymmärtämisen välillä. Kehässä liikkuminen ei ole kuitenkaan paikallaan polkemista, sillä Gadamer korostaa kehää spiraalinomaisena prosessina. Se on eräänlainen vuoropuhelu tulkinnan kohteen ja tulkitsijan välillä.

Vieraskieliset vastineet

hermeneutic circleenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008, MäättänenP1995, SaarinenE1994, Moran2000

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Filosofia:hermeneuttinen kehä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:hermeneuttinen kehä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →