Filosofia:essentialismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

essentialismi

essentialismi
Määritelmä näkemys tekee käsitteellisen eron aistittavien ilmiöiden ja olemusten, so. perustavien ideoiden, periaatteiden ja järjen luomien rakenteiden välillä
Selite Yleisesti essentialismi voidaan kääntää olemusajatteluksi eli se koskee asioiden olemuksia. Näkemyksen mukaan jokaisella on olemassa oma erityinen olemuksensa, jota se ei voi menettää muuttumatta joksikin toiseksi olioksi. Arkiajattelussa olemusajattelu ilmenee tapana jäsentää yksilö oletettujen "tyypillisten" lajiominaisuuksien mukaan, esimerkiksi kansallisuutta tai sukupuolta koskien. Filosofiassa olemusajattelu liittyy usein tietoteoreettisen rationalismiin ja metafyysiseen idealismiin. Jyrkin essentialismia vastustava suuntaus on eksistentialismi, ja yksi sen edustajista, Simone de Beauvoir (1908-1986) on pyrkinyt murtamaan nimenomaan naista koskevan olemusajattelun. Etiikassa essentialismi koskee käsitystä, jonka mukaan järkevyys on ihmislajin olemuksen mukainen piirre ja hyvä ihmiselämä voi siksi toteutua vain järjen mukaisessa elämässä.
Lisätiedot lat. essentia=olemus

Vieraskieliset vastineet

essentialismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008, HallamaaJ2008, SaarinenE1994

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Filosofia:essentialismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:essentialismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →