Filosofia:essentialismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

essentialismi

essentialismi
Definition näkemys tekee käsitteellisen eron aistittavien ilmiöiden ja olemusten, so. perustavien ideoiden, periaatteiden ja järjen luomien rakenteiden välillä
Explanation Yleisesti essentialismi voidaan kääntää olemusajatteluksi eli se koskee asioiden olemuksia. Näkemyksen mukaan jokaisella on olemassa oma erityinen olemuksensa, jota se ei voi menettää muuttumatta joksikin toiseksi olioksi. Arkiajattelussa olemusajattelu ilmenee tapana jäsentää yksilö oletettujen "tyypillisten" lajiominaisuuksien mukaan, esimerkiksi kansallisuutta tai sukupuolta koskien. Filosofiassa olemusajattelu liittyy usein tietoteoreettisen rationalismiin ja metafyysiseen idealismiin. Jyrkin essentialismia vastustava suuntaus on eksistentialismi, ja yksi sen edustajista, Simone de Beauvoir (1908-1986) on pyrkinyt murtamaan nimenomaan naista koskevan olemusajattelun. Etiikassa essentialismi koskee käsitystä, jonka mukaan järkevyys on ihmislajin olemuksen mukainen piirre ja hyvä ihmiselämä voi siksi toteutua vain järjen mukaisessa elämässä.
Additional Information lat. essentia=olemus

Equivalents

essentialismenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, HallamaaJ2008, SaarinenE1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Filosofia:essentialismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:essentialismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →