Oikeustiede:valtion tuet

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

valtion tuet

valtion tuet
Definition tukimuoto, jossa julkinen sektori myöntää yritykselle rahallista avustusta tai muuta etua julkisista varoista
Explanation Euroopan unionin valtiontukisääntöjä koskevat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107–109 artiklat. Valtiontukea on toimenpide, jossa julkinen sektori myöntää yrityksille tukea tai muuta etua. Lähtökohtaisesti tuen muodolla ei merkitystä, mutta yleensä kyseessä on suora, rahallinen avustus tuen saajalle. Valtiontueksi voi kuitenkin muodostua myös välilliset toimenpiteet, kuten esimerkiksi yritykselle myönnettävät vero- ja maksuhelpotukset. Jäsenvaltion myöntämä tai valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa ei SEUT 107(1) artiklan mukaan sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Artiklan 2 ja 3 kohdissa määritellään poikkeukset, joiden perusteella tukitoimet voidaan hyväksyä. Jäsenvaltiot eivät kuitenkaan voi itse määritellä soveltuvatko tuet sisämarkkinoille vai ei, sen sijaan asiassa sovelletaan ennakkoilmoitusmenettelyä Euroopan unionin komissiolle, jonka tulee hyväksyä tuet ennen niiden täytäntöönpanoa.
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

Related Concepts

Sources

Hancher&al2012, Alkio&Wik2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2020: Oikeustiede:valtion tuet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtion tuet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg