Oikeustiede:SGEI-palvelut

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

SGEI-palvelut

SGEI-palvelut
Definition taloudelliset palvelut, jotka ovat luonteeltaan yleishyödyllisiä ja joiden tarjoaminen on yhteiskunnallisesti niin tärkeää, että viranomaiset ovat asettaneet palveluntuottajalle julkisen palvelun velvoitteen
Explanation Yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvät palvelut (engl. Services of General Economic Interest, SGEI) ovat taloudellisia, jokapäiväisten tarpeiden turvaamiseen liittyviä palveluita tai palveluita, jotka on muuten katsottu yhteiskunnan toiminnan kannalta niin merkittäviksi, että niiden tarjonta on turvattava. Yleishyödyllisiä palveluita ovat muun muassa energia- ja jätehuolto, lentoliikenne, postipalvelut sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Yleishyödylliset palvelut ovat yleensä aloja, joiden taustalla on usein puutteellisesti toimivat markkinat. Tällöin yleishyödyllisten palveluiden tarjonnan turvaamiseksi palveluntarjoajille asetetaan määräajaksi julkisen palvelun velvoite (engl. Public Service Obligation) tuottaa kulloinkin kyseessä olevaa yleishyödyllistä palvelua. Palveluntarjoajalle maksetaan kompensaationa palvelun tuottamisesta korvaus julkisista varoista.
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

Equivalents

Services of General Economic Interests (SGEI) (luo nimityssivu)englanti

Related Concepts

Sources

Alkio&Wik2009, Hancher&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.12.2019: Oikeustiede:SGEI-palvelut. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:SGEI-palvelut.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg