Oikeustiede:tasinko

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

tasinko

tasinko
Definition suoritus, jonka osituksen osapuoli on velvollinen tekemään toiselle osapuolelle aviopuolisoiden omaisuuden osituksen perusteella
Explanation Avioliiton purkautuessa toimitetaan puolisoiden omaisuuden ositus. Osituksen pääperiaatteena on omaisuuden tasaaminen ositustahojen välillä. Tämä toteutetaan niin, että osituksen osapuoli, jonka omaisuus on suurempi sen jälkeen, kun velat on vähennetty, joutuu suorittamaan toiselle tasinkoa niin paljon, että kummallekin tulee yhtä paljon netto-omaisuutta. Jos osapuolet eivät sovi tasingon määrästä ja suoritustavasta, tasingosta päättää ositusta varten määrättävä pesänjakaja. Omaisuuden osituksesta säädetään avioliittolaissa (234/1929).


Avioehtosopimuksella puolisot voivat laissa osoitetulla tavalla sopia siitä, että ositusta ei toimiteta, tai rajoittaa osituksen piiriin tulevaa omaisuutta. Tasingonsuoritusvelvollisuudesta on myös laissa säädettyjä poikkeuksia. Tärkein poikkeus koskee leskeä, joka lain mukaan ei ole velvollinen luovuttamaan tasinkona omaisuuttaan ensiksi kuolleen puolison perillisille.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Helin

Related Concepts

Sources

Aarnio&Helin1992, LohiT2016

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.7.2020: Oikeustiede:tasinko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tasinko.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →