Oikeustiede:avioliitto-oikeus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

avioliitto-oikeus

avioliitto-oikeus
Määritelmä siviilioikeuteen kuuluva oikeuden ja oikeustieteen ala, joka koskee aviopuolisoiden välisiä oikeussuhteita ja kysymystä, miten avioliiton solmiminen vaikuttaa aviopuolison ja kolmannen henkilön välisissä oikeussuhteissa
Selite Avioliitto-oikeuden keskeiset säännöstöt koskevat avioliiton solmimista, avioliiton purkamista, puolisoiden henkilökohtaisia oikeussuhteita sekä puolisoiden varallisuusoikeudellisia suhteita avioliiton aikana ja avioliiton purkauduttua. Avioliitto-oikeuden tärkein säädös on avioliittolaki (234/1929).


Avioliitto-oikeus kuuluu niihin oikeudenaloihin, joilla julkisen intressin merkitys on huomattava. Myös heikomman osapuolen suojaamisen tavoite on voimakkaasti korostunut. Sääntelyssä on lisäksi otettu huomioon, että se koskee suhdetta, jonka osapuolten välillä on tai on ollut voimakas tunneside. Puolisoiden ei sen vuoksi voida edellyttää itsekkäästi valvovan omaa etuaan keskinäisissä suhteissaan. Näistä syistä avioliitto-oikeudessa on runsaasti pakottavia normeja, joista puolisot eivät voi poiketa sopimuksillaan.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Markku Helin

Käytetyt lähteet

Aarnio&Helin1992, HelinM2004, LohiT2016

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:avioliitto-oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:avioliitto-oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →