Oikeustiede:suppeatutkintaiset lainkäyttölajit

    Tieteen termipankista

    suppeatutkintaiset lainkäyttölajit | summaariset prosessilajit

    suppeatutkintaiset lainkäyttölajit
    summaariset prosessilajit
    Määritelmä tavallista, täystutkintaista oikeudenkäyntiä kevyemmät menettelyt riita- tai rikosasian ratkaisemiseksi
    Selite

    Täysimittainen riita- tai rikosasian oikeudenkäynti vie aikaa ja aiheuttaa kustannuksia. Asioihin, jotka ovat selviä ja joissa intressi on pieni, onkin luotu tavallista oikeudenkäyntiä kevyempiä menettelyitä asioiden ratkaisemiseksi tehokkaasti. Menettely niissä on kirjallista ja todistelu suppeaa.

    Riita-asioissa oli aiemmin käytössä erillisiä summaarisia menettelyjä saatavien perimiseksi (maksamismääräysmenettely, lainhaku), mutta vuoden 1993 siviiliprosessiuudistuksessa niistä luovuttiin. Nykyisin velkomus- ja muut ns. summaariset asiat (häätö, hallinnan palautus) käsitellään riita-asioiden järjestyksessä käräjäoikeudessa, joskin niissä mm. voidaan laatia tavanomaista suppeampi haastehakemus (oikeudenkäymiskaaren 5 luvun 3 §). Tällaiset asiat päättyvät yleensä yksipuoliseen tuomioon. Jos kuitenkin vastaaja perustellusti riitauttaa vaatimuksen, asia käsitellään kuten muukin riita-asia. Summaarisia asioita käsitellään käräjäoikeuksissa suuri määrä (n. 330.000 asiaa vuonna 2011). Myös turvaamistoimia voidaan pitää yhtenä summaarisena siviiliprosessilajina.

    Vähäisissä ja selvissä rikosasioissa on nykyisin käytössä rangaistusmääräysmenettely ja rikessakkomenettely. Niissä poliisimies antaa epäillylle rangaistusvaatimuksen tai rikessakkomääräyksen (poliisin "sakkolapun"). Edellisessä menettelyssä asian ratkaisee virallinen syyttäjä, jälkimmäisessä poliisimies. Epäillyllä on mahdollisuus vastustaa määräystä, jolloin asia siirtyy käräjäoikeuden rikosprosessissa ratkaistavaksi. Menettelyt on tarkoitus lähivuosina yhdistää yhdeksi yhtenäiseksi menettelyksi (laki 754/2010).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Tatu Leppänen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Oikeustiede:suppeatutkintaiset lainkäyttölajit. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:suppeatutkintaiset lainkäyttölajit.)