Oikeustiede:suojaosuus ulosotossa
suojaosuus ulosotossa
suojaosuus ulosotossa |
Kun ulosmittaus toimitetaan palkasta tai muusta toistuvaistulosta, jätetään ulosmittaamatta laissa säädetty määrä velallisen ja hänen elatuksensa varassa olevan perheenjäsenen toimeentulon turvaamiseksi seuraavaan tulon maksupäivään saakka. Kyseessä on velallisen suojaan kuuluva säännöstö (ks. myös erottamisetu ulosotossa).
Suojaosuuden määrää tarkistetaan vuosittain KELA-indeksin mukaisesti. Suojaosuuden kulloinkin voimassa oleva määrä löytyy oikeuslaitoksen verkkosivuilta. Näitä määriä sovelletaan määräajoin maksettavan palkan ulosmittauksen lisäksi muun muassa eläkkeen ja sairauspäivärahan sekä toistuvan elinkeinotulon ulosmittauksessa. Silloin, kun velallinen saa palkan kertasuorituksena, ulosmitataan yleensä 1/3 kyseisestä palkkaerästä.
Suojaosuus ei tarkoita samaa kuin velalliselle ulosmittauksen jälkeen käyttöön jäävä määrä. Velalliselle jää aina suojaosuuden lisäksi vähintään tietty osuus palkasta sekä niin sanotut tulopohjaan kuulumattomat sosiaalietuudet, kuten lapsilisä ja asumistuki. Lisäksi velallisella on oikeus saada olennaisesti heikentyneen maksukyvyn perusteella huojennusta ulosmittauksen määrään sekä säädetyin edellytyksin 1–3 vapaakuukautta vuodessa.
Säännökset suojaosuudesta, ulosmittausmäärästä ja velalliselle myönnettävistä helpotuksista ovat ulosottokaaren (705/2007) 4 luvussa.
Lisätietoa suojaosuuksista ja palkan ulosmittauksesta:
https://oikeus.fi/ulosotto/fi/index/velallisenaulosotossa/palkanulosmittaus.htmlKirjoittaja: Tuula Linna
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Linna&Leppänen2015, s. 257-260, HavansiE2011, Ulosotto-oikeus, LinnaT2019, s. 153-154
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:suojaosuus ulosotossa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:suojaosuus ulosotossa.)