Oikeustiede:rauhanomainen kokoontuminen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

rauhanomainen kokoontuminen

rauhanomainen kokoontuminen
Definition vapaalle kokoontumis- ja mielenosoitusoikeudelle asetettu edellytys
Explanation Perustuslaki turvaa jokaiselle ilman ennakkovalvontaa kokoontua laillisessa tarkoituksessa. Kokoontumisvapauden voidaan katsoa pitävän sisällään sekä kokouksiin ja mielenosoituksiin osallistumisoikeuden että niiden järjestämisoikeuden.

Kokoontumisvapauden käyttämistä turvaamaan on säädetty kokoontumislaki (530/1999). Sen mukaan yleinen kokous ja yleisötilaisuus on järjestettävä rauhanomaisesti sekä osanottajien tai sivullisten turvallisuutta vaarantamatta ja heidän oikeuksiaan loukkaamatta. Tällaista tilaisuutta järjestettäessä on huolehdittava siitä, ettei kokoontumisesta aiheudu huomattavaa haittaa ympäristölle. Vastaava kokoontumisten rauhanomaisuuden vaatimus sisältyy myös kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Rauhanomainen kokoontuminen kokouksen tai mielenosoituksen järjestämisen ehtona tarkoittaa siten suppeimmillaan sitä, että väkivaltainen tai tahallista vahinkoa ihmisille tai omaisuudelle aiheuttava toiminta ei ole sallittua kokouksen tai mielenosoituksen muodossakaan. Laajemmin ajatellen rauhanomaiseen kokoontumiseen sisältyy myös vaatimus osanottajien ja sivullisten turvallisuuden varmistamisesta sekä huomattavien ympäristöhaittojen ehkäisemisestä.
Additional Information
Kirjoittaja: Teuvo Pohjolainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.7.2020: Oikeustiede:rauhanomainen kokoontuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:rauhanomainen kokoontuminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg