Oikeustiede:pysäyttämisoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

pysäyttämisoikeus

pysäyttämisoikeus
Definition myyjän oikeus estää kuljetettavana olevan tavaran luovuttaminen ostajalle silloin, kun on pelättävissä, ettei ostaja suorita kauppahintaa sopimuksen mukaisesti
Explanation Pysäyttämisoikeuden käyttämisen edellytyksenä on se, ettei tavara ole vielä tullut ostajan haltuun. Pysäyttämistä ei estä se, että ostajalle on luovutettu tavaraan oikeuttava kuljetusasiakirja, kuten konossementti. Pysäyttämisoikeutta koskeva keskeinen säännös on kauppalain (355/1987) 61 §. Sen mukaan pysäyttämisoikeuden käyttämisen edellytyksenä on, että on painavia syitä olettaa, että ostaja jättää velvoitteensa täyttämättä. Pysäyttämisoikeuden käyttämisestä on ilmoitettava vastapuolelle uhalla, että voi joutua korvaamaan vahingon, jonka ilmoittamisen laiminlyönti aiheuttaa vastapuolelle. Pysäyttämisoikeutta ei saa käyttää, jos vastapuoli asettaa suorituksestaan hyväksyttävän vakuuden.
Additional Information
Kirjoittajat: Eero Routamo ja Mika Hemmo

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2020: Oikeustiede:pysäyttämisoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:pysäyttämisoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →