Oikeustiede:konossementti (velvoiteoikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

konossementti (velvoiteoikeus)

konossementti (velvoiteoikeus)
Definition konossementti on merikuljetuksissa käytettävä kuljetusasiakirja
Explanation Konossementti on rahdinkuljettajan antama tai hänen puolestaan annettu asiakirja, joka sisältää tunnustuksen tavaran ottamisesta kuljetettavaksi (nk. vastaanottokonossementti) tai tunnustuksen siitä, että tavara on lastattu alukseen (nk. lastauskonossementti) sitoumuksin kuljettaa tavara tiettyyn määräpaikkaan. Siellä vastaanottaja saa tavaran haltuunsa konossementtia vastaan.

Lastin saaminen rahdinkuljettajalta on kytketty konossementin hallintaan. Kun myyjä on toimittanut tavaran lastaussatamaan ja se on siellä lastattu alukseen, myyjä saa tavarasta rahdinottajan tai hänen edustajansa antaman, säännönmukaisesti useana kappaleena tehdyn konossementin. Tämän jälkeen hän toimittaa useimmiten pankkien välityksellä konossementin ostajan lunastettavaksi. Ostaja saa konossementin haltuunsa pankista maksamalla tavaroiden kauppahinnan. Pankki toimittaa kauppahinnan myyjälle, ja ostaja saa puolestaan tavaran konossementtia vastaan haltuunsa aluksen saavuttua määräsatamaan.

Tavara voidaan myös konossementtia hyväksi käyttäen myydä kuljetuksen aikana. Konossementin haltija myy konossementin, ja kun rahdinottaja on sitoutunut luovuttamaan tavaran määräsatamassa vain konossementtia vastaan, on konossementin ostajan asema tavaran vastaanottajana turvattu.
Additional Information
Kirjoittaja: Kari Hoppu

Sources

Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.12.2019: Oikeustiede:konossementti (velvoiteoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konossementti (velvoiteoikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →