Oikeustiede:maatalousmaan vuokra

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

maatalousmaan vuokra

maatalousmaan vuokra
Definition Maanvuokralaissa (258/1966) säännelty vuokramuoto annettaessa maata vuokralle pääasiallisesti maatalouden harjoittamiseen käytettäväksi, jos alueelta puuttuvat kokonaan maatalous- ja asuinrakennukset tai ne ovat tähän tarkoitukseen riittämättömät. Jos alueella olisi tällaiset rakennukset, kyseessä olisi maanvuokralaissa tarkoitettu rakennetun viljelmän vuokra.
Explanation Maatalousmaan vuokrasopimus on aina tehtävä määräajaksi. Enimmäisvuokra-aika on nyttemmin kaksikymmentä vuotta (maanvuokralain muutos (1140/2010). Sopimus on tehtävä kirjallisesti, jos vuokra-aika on yli kaksi vuotta. Vuokralainen ei saa vuokranantajan luvatta siirtää vuokraoikeutta, jos vuokrakirjassa ei ole annettu siihen suostumusta.

Vuokra-ajan sitomista ennalta määrättyyn aikaan on pidetty tärkeänä alueen kylvön ja sadonkorjuun kannalta. Laissa määrätyn enimmäisvuokra-ajan pidentäminen aikaisemmasta taas on katsottu tärkeäksi pitkäjännitteisen elinkeinonharjoittamisen tukemiseksi ja vuokralaisen kannustamiseksi ajallaan tapahtuvien perusparannusten tekoon. Se myös mahdollistaa aikaisempaa paremmin eräiden maataloustukisopimusten tekemisen vuokra-alueille.

Maatalousmaan vuokra on useimmiten pellon vuokraa. Pellon vuokraus onkin 1970-luvun alusta lukien yleistynyt niin, että 2010-luvulla noin kolmannes maamme koko pelto-alasta on viljelty vuokrattuna.

Käytetyt lähteet: maanvuokralaki (258/1966)
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Kartio

Related Concepts

Sources

KartioL1988, s. 29-32, s. 59-60, s. 68-70, s. 116-118, WirilanderJ1993, HE145/2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2019: Oikeustiede:maatalousmaan vuokra. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maatalousmaan vuokra.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →