Oikeustiede:määräaikainen työsopimus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

määräaikainen työsopimus

määräaikainen työsopimus
Definition työsopimus, joka on solmittu kestämään vain tietyn mittaisen ajanjakson tai työn suorittamisen verran ja joka päättyy tuon ajanjakson päätyttyä ilman irtisanomista
Explanation Työnantajan aloitteesta solmittava määräaikainen työsopimus edellyttää työsopimuslaissa tarkoitettua perusteltua syytä. Syyn tulee liittyä teetettävään työhön ja osoittaa, ettei työvoiman tarve työssä ole pysyvä. Määräaikainen työsopimus voidaan solmia esimerkiksi, mikäli työ on kausiluonteista (esimerkiksi harjoittelu tai kaupan jouluapulaiset) ja sijaisuuden ajaksi. Jos työntekijä omasta aidosta tahdostaan haluaa sitoutua työhön vain määräajaksi, on se mahdollista ilman perusteltua syytä. Ajanjakso voi olla tietystä päivämäärästä tiettyyn päivämäärään kestävä eli ajallisesti mitattava, tietyn määrätyn tehtävän suorittamiseen perustuva tai muutoinosapuolten tarkoituksesta ilmikäyvästä syystä johtuva (esimerkiksi sijaisuus). Määräaikaista työsopimusta tai työsuhdetta ei voida lähtökohtaisesti irtisanoa määräajan kestäessä. Työsuhteen purkaminen ja koeaikapurku ovat mahdollisia myös määräaikaisessa työsuhteessa. Mikäli määräaikainen työsopimus on solmittu yli viideksi vuodeksi, työsopimus voidaan irtisanoa kummankin osapuolen toimesta sitten, kun on kulunut viisi vuotta työsopimuksen solmimisesta.
Additional Information
Kirjoittaja: Seppo Koskinen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.7.2020: Oikeustiede:määräaikainen työsopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:määräaikainen työsopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →