Oikeustiede:leasing

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

leasing

leasing
Definition pitkäaikainen, tavallisesti irtaimen esineen vuokraa koskeva sopimus
Explanation Irtaimia esineitä koskevat leasingsopimukset jaetaan tavallisesti rahoitusleasingiin (financial leasing) ja käyttöleasingiin (operating leasing). Kummassakin tapauksessa vuokralleantaja perustaa vuokralleottajalle vastiketta vastaan käyttöoikeuden esineeseen. Rahoitusleasingsopimuksissa vuokralaiselle on varattu mahdollisuus käyttää esinettä ainakin pääosa sen teknis-taloudellisesta käyttöiästä. Rahoitusleasing on selkeästi rahoituskeino. Käyttöleasingin piiriin on luettu lyhytaikaisemmat vuokrasopimukset, joissa rahoitustarkoitus ei ole yhtä hallitseva. Käyttöleasingsopimukset eivät merkittävästi eroa tavanomaisesta irtaimen vuokrasta. Myös raja rahoitus- ja käyttöleasingin välillä on liukuva.
Kiinteistöleasingillä tarkoitetaan maa-aluetta ja sillä olevia rakennuksia taikka esimerkiksi kiinteistöosakeyhtiön huoneistoja koskevia pitkäaikaisia vuokrasopimuksia, joiden yhteydessä vuokralaisella on tavallisesti lunastus- tai etuosto-oikeus vuokrakohteeseen. Useimmiten on kyse sopimuskokonaisuudesta, josta käytetään nimitystä sale and lease back. Vuokrakohde on silloin kuulunut alkuaan vuokralaiselle, ja se on myyty vuokranantajalle tarkoituksin vuokrata sama kohde takaisin. Kiinteistöleasingiä käytetään rahoituskeinona mutta myös välineenä erilaisissa yritysjärjestelyissä.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, Tepora&al2009, TuomistoJ1988

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:leasing. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:leasing.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg