Oikeustiede:lakikirja

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

lakikirja | lakikokoelma | kompilaatio

lakikirja
lakikokoelma
kompilaatio(harvinainen)
Definition 1. teos, johon on koottu ja järjestetty ajantasaisessa muodossa suuri joukko erillisiä säädöksiä niiden löytämisen ja käytön helpottamiseksi

2. synonyymi ilmaukselle koodeksi (ks. kodifikaatio)

Ks. myös selite.
Explanation Yleisimmin teokseen, jonka sisältö koostuu erillisistä säädöksistä, viitataan suomessa ilmauksella lakikirja. Tyypillinen lakikirja on esimerkiksi Suomen Laki -teos. Varsinkin aikaisemmin lakikirjan synonyyminä käytettiin ilmausta lakikokoelma. Vierassana kompilaatio puolestaan esiintyy lähinnä tieteellisissä yhteyksissä, erityisesti vertailtaessa erillisistä säädöksistä koostuvia lakiteoksia toisiinsa.

Toisaalta lakikirja ja lakikokoelma -sanoja käytetään suomen kielessä myös niissä tapauksissa, joissa kokonaisuus on lainsäätäjän vahvistama: suuri määrä säännöksiä on koottu yhdeksi ja samaksi, erityisen mittavaksi säädökseksi, joka saattaa käsittää jopa tuhansia lainkohtia. Tällöin kysymys on lainsäädännöllisestä kodifikaatiosta, ja lakikirja ja lakikokoelma ovat synonyymeja ilmaukselle koodeksi.

Kielenkäyttö on horjuvaa muiltakin osin. Niinpä ilmauksella lakikokoelma on suomen kielessä kolmaskin merkitys: säädöskokoelma, ja ulkomailla koodeksi-sanan versiot voivat joskus tarkoittaa tosiasiassa erilaisia kompilaatioita.

Lähinnä suurelle yleisölle suunnatuissa esityksissä ilmauksella lakikirja saatetaan viitata myös teokseen, joka ei sisällä lainkaan säädöstekstejä vaan oikeusjärjestelmän tai sen jonkin lohkon yleispiirteisen esittelyn selostavana tekstinä.
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Related Concepts

Sources

EIF-VII

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:lakikirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lakikirja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg