Oikeustiede:lainsäädäntö

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

lainsäädäntö

lainsäädäntö
Määritelmä sääntelykokonaisuus, joka voi olla laajempi tai suppeampi
Selite Lainsäädäntö-termiä käytetään monessa merkityksessä. Sillä voidaan tarkoittaa laajoja sääntelykokonaisuuksia. Esimerkiksi saatetaan puhua tietyn maan, osavaltion tai maakunnan lainsäädännöstä. Niinpä voidaan puhua esimerkiksi Suomen lainsäädännöstä ja Ahvenanmaan maakuntalainsäädännöstä. Lainsäädäntö-termiä voidaan käyttää myös puhuttaessa ylikansallisesta lainsäädännöstä, esimerkiksi Euroopan unionin lainsäädännöstä.

Lainsäädäntö-termiä käytetään myös suppeammassa merkityksessä rajaamalla se oikeudenaloittain tai hallinnonaloittain. Puhutaan esimerkiksi sisäasiainministeriön hallinnonalan lainsäädännöstä, rikoslainsäädännöstä ja kunnallislainsäädännöstä.

Lainsäädäntö-sanalla on monia synonyymejä. Voidaan puhua esimerkiksi EU:n oikeusnormistosta. Samoin on luontevaa käyttää termiä virkamiesoikeus, kun tarkoitetaan julkisen sektorin virkamiehiä ja viranhaltijoita koskevien säädösten kokonaisuutta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

NiemivuoM2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:lainsäädäntö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lainsäädäntö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →