Oikeustiede:lakiehdotus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

lakiehdotus

lakiehdotus
Määritelmä hallituksen, lainvalmisteluelimen, kansanedustajan tai kansalaisaloitteen ehdotus uudeksi laiksi tai lain muuttamiseksi
Selite Perustuslain mukaan valtioneuvosto antaa eduskunnalle hallituksen esityksiä, joihin voi sisältyä yksi tai useampi lakiehdotus. Jos lakiehdotuksia on enemmän kuin yksi, ne numeroidaan. Hallituksen esityksiä valmistellaan erilaisissa lainvalmisteluelimissä, kuten komiteoissa, toimikunnissa ja työryhmissä. Näin valmistuneet ehdotukset sisältävät myös lakiehdotuksia. Lakiehdotuksia sisältyy niin ikään kansanedustajien lakialoitteisiin ja kansalaisaloitteisiin.

Lakiehdotus voi olla ehdotus uudeksi laiksi tai ehdotus jonkin voimassa olevan lain muuttamisesta. Lakiehdotukset ovat hallituksen esityksissä perustelujen jälkeen.

Lakiehdotusta kattavampi termi on säädösehdotus, jolla voidaan tarkoittaa paitsi lakiehdotusta myös asetusehdotuksia ja ehdotuksia niitä alemmanasteisiksi säädöksiksi.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

NiemivuoM2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:lakiehdotus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lakiehdotus.)