Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus)

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

lainvoima

lainvoima
Määritelmä tuomioistuimen ratkaisun lopullisuus siinä merkityksessä, ettei ratkaisuun enää voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin
Selite Tuomioistuimen tuomion tai muun ratkaisun sanotaan olevan lainvoimainen, kun siihen ei enää voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Tuomiot tulevat näin lopullisiksi, mikä turvaa oikeussuhteiden pysyvyyttä ja oikeusrauhaa.

Tuomio on lainvoimainen, kun tuomioon ei ole haettu muutosta ja muutoksenhaun määräaika on mennyt umpeen. Tuomio voi olla osittain lainvoimainen, jos vain tuomion jostakin osasta on haettu muutosta. Tuomioistuimen ratkaisu on heti lainvoimainen, jos siihen ei poikkeuksellisesti voida lainkaan hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Esimerkiksi korkeimman oikeuden ratkaisu on heti lainvoimainen. Lainvoimaiseen ratkaisuun voidaan yleensä hakea muutosta ylimääräisin muutoksenhakukeinoin, jotka kuitenkin voivat menestyä vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.

Tuomio saa lopulliset oikeusvaikutukset, mm. oikeusvoimavaikutuksen, kun siitä tulee lainvoimainen. Tuomio saattaa kuitenkin olla täytäntöönpanokelpoinen jo ennen lainvoimaa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Tatu Leppänen

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg