Oikeustiede:konkurssiasiamies

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

konkurssiasiamies

konkurssiasiamies
Definition oikeusministeriön hallinnonalaan kuuluva viranomainen, joka valvoo konkurssipesien hallintoa ja kehittää hyvää pesänhoitotapaa sekä seuraa tarpeellisessa laajuudessa myös yrityssaneerauksen toimeenpanoa
Explanation Konkurssiasiamiesjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1995. Konkurssiasiamiehellä on toimisto, jossa työskentelee hänen alaisensa henkilökunta. Konkurssiasiamies voi määrätä konkurssipesässä tehtäväksi erityistarkastuksen. Hänellä on laajat valtuudet saada velallista ja pesää koskevia verotus- ja pankkitietoja. Jos konkurssituomioistuin määrää konkurssin jatkumaan niin sanottuna julkisselvityksenä, konkurssiasiamies asettaa pesään julkisselvittäjän (usein sama asianajaja, joka on toiminut pesänhoitajana). Konkurssiasiamiehen tehtävänä on ryhtyä tarpeellisiin toimiin havaittujen laiminlyöntien tai väärinkäytösten vuoksi. Pesänhoitajan olennainen laiminlyönti voi johtaa siihen, että konkurssituomioistuin voi konkurssiasiamiehen hakemuksesta alentaa pesänhoitajan palkkiota tai vapauttaa hänet tehtävästään.

Käytetyt lähteet:

Laki konkurssipesien hallinnon valvonnasta (109/1995), Konkurssiasian neuvottelukunnan suositukset (http://www.konkurssiasiamies.fi)
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

HE 249/1994, Könkkölä&Linna2013, KouluR2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.06.2019: Oikeustiede:konkurssiasiamies. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konkurssiasiamies.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg