Oikeustiede:klassikkosuoja

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

klassikkosuoja

klassikkosuoja
Definition tekijänoikeussuojan ulkopuolelle joutuneita teoksia suojataan pohjoismaisessa tekijänoikeudessa yleisiä kulttuurietuja turvaavan klassikkosuojan avulla (TekijäL 53 §)
Explanation Sen mukaan viranomaisella on mahdollisuus kieltää teokseen kohdistunut, julkisesti toteutettu sivistyksellisiä etuja loukkaava menettely, vaikka tekijänoikeus on lakannut tai sitä ei ole ollut. Yleensä edellytetään törkeätä menettelyä. Kiellonalainen voi saattaa asian tuomioistuimen ratkaistavaksi. Ratkaisussa KKO 1967 II 10 annettiin kielto tapauksessa, joka koski arvokkaiksi tunnettujen nuorisokirjojen lyhennettyjen ja mukailtujen versioiden levittämistä yleisölle. Sen sijaan opetusministeriön päätöksessä 15.2.1983 ei kielletty taiteilija Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisten maalausten käyttämistä ns. keräilylautasten koristeaiheina välittömästi suoja-ajan lakattua. Samansuuntainen on tekijänoikeusneuvoston lausuntotapaus, jossa saman taiteilijan Kullervon kirous -maalauksesta oli tehty uusi versio, jossa samassa asennossa esiintyvällä pojalla oli farkut ja maalauksesta otettuun valokuvaan oli lisätty pizzaa syövä koira. TN 2009:17. Eli sivistyksellisiä etuja ei ollut loukattu säännöksessä tarkoitetulla tavalla.
Additional Information
Kirjoittaja: Rainer Oesch

Sources

LiedesJ1984, MiettinenM1967, HaarmannP-L2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:klassikkosuoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:klassikkosuoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →