Oikeustiede:kansalaisuusperiaate

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kansalaisuusperiaate

kansalaisuusperiaate
Määritelmä kansainvälisyksityisoikeudellinen liittymäperiaate, jonka perusteella toimivalta- tai lainvalintakysymys ratkeaa yksilön kansalaisuuden perusteella
Selite Kansalaisuusperiaate on yksi kansainvälisen yksityisoikeuden ja kansainvälisen perheoikeuden keskeisistä liittymäperiaatteista. Perinteisesti nimenomaan yksilön kansalaisuusvaltion lakia on sovellettu tämän perheoikeudellisiin suhteisiin.

Kansalaisuusperiaate on kiinteässä yhteydessä henkilöstatuuttiin. Henkilöstatuutilla viitataan yksilön henkilöoikeudellisiin kysymyksiin sovellettavaan lakiin. Henkilöstatuuttina on pidetty yksilön kansalaisuusvaltion lakia, koska kansalaisuuden on katsottu ikään kuin seuraavan yksilöä riippumatta siitä, minne hän menee ja missä hän asuu. Henkilöstatuutti palautuu siten viime kädessä muinaisitalialaiseen statuuttiteoriaan. Modernissa mielessä kansalaisuusliittymää alettiin käyttää, kun italialainen juristi Pasquale Mancini kehitti 1800-luvun alussa teorian, jonka mukaan kansalaisuus on kansainvälisen yksityisoikeuden ydinkäsite ja tämän vuoksi kansalaisuutta tulisi soveltaa mahdollisimman laajasti henkilöön liittyvissä yksityisoikeudellisissa suhteissa.

Viime vuosikymmeninä asumiseen perustuvat liittymät asuinpaikkaperiaate ja kotipaikkaperiaate ovat alkaneet viedä jalansijaa kansalaisuusperiaatteelta. Tähän on useita syitä. Kansalaisuuden merkitys on vähentynyt myös muilla oikeudenaloilla. Kansalaisuus on muodollinen liittymä, eikä yksilöllä välttämättä ole todellista yhteyttä valtioon, jonka kansalainen hän on. Sen soveltaminen vastaa paremmin valtiossa asuvan yksilön tarkoitusta ja on siinä mielessä yksinkertaisempaan, että vieraan valtion lain sisällön selvittäminen voi olla vaikeaa ja kallista. Asuinpaikkavaltion lain soveltaminen on myös valtion oikeuspolitiikan näkökulmasta kannatettavaa. Erityisen suosittu kotipaikka- tai asuinpaikkaperiaate on ollut muuttovoittoisissa valtioissa. On huomioitava, että kansalaisuutta ei koskaan hyväksytty common law -valtioissa. Niissä kotipaikkaperiaate säilytti vahvan aseman.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Katja Karjalainen

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HelinM2013, s. 57-59, ÖrtenhedK2006, s. 30-43

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Oikeustiede:kansalaisuusperiaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansalaisuusperiaate.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →