Oikeustiede:julkinen (maksuton) oikeusapu

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

julkinen oikeusapu

julkinen oikeusapu
Määritelmä valtion varoin annettava oikeusapu henkilölle, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudellisessa asiassa ja joka taloudellisen asemansa vuoksi ei kykene itse suorittamaan asian hoitamisen vaatimia menoja
Selite Oikeusavun saaminen oikeusapulain (257/2002) nojalla perustuu asianomaisen taloudelliseen asemaan, kun taas rikosasioiden oikeudenkäyntilain mukaiset asianomistajan oikeudenkäyntiavustajan ja tukihenkilön sekä syytetyn puolustajan määräykset perustuvat pelkästään asian laatuun ja avustajan tarpeeseen. Maksutonta oikeusapua haetaan joko suullisesti tai kirjallisesti oikeusaputoimistolta. Hakijan on esitettävä samalla selvitys taloudellisista oloistaan ja kyseisestä asiasta. Oikeusapulain mukaiseen oikeusapuun kuuluvat oikeudellinen neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä avustaminen tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa ynnä vapautus eräistä asian käsittelyyn liittyvistä menoista. Pääsääntöisesti oikeusavun saajalla on myös oikeus avustajaan, jonka palkkio ja kulut korvataan valtion varoista.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Antti Jokela

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-IV, JokelaA2012

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:julkinen (maksuton) oikeusapu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:julkinen (maksuton) oikeusapu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg