Oikeustiede:irtisanomisoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

irtisanomisoikeus
velvoiteoikeus

irtisanomisoikeus
Definition Irtisanomisoikeudella tarkoitetaan sopijapuolen yksipuolista oikeutta vaatia sopimussuhteen päättymistä. Oikeus irtisanoa on voitu antaa velalliselle, velkojalle tai molemmille. Irtisanomisoikeus voi perustua myös lainsäädäntöön, samoin irtisanomisoikeuden rajoitukset. Irtisanomisoikeus sopimussuhteessa on yleinen suhteen lopettamiseksi silloin, kun sopimus on voimassa toistaiseksi.
Explanation Irtisanomisoikeus voi liittyä monenlaisiin velvoiteoikeudellisiin sopimuksiin. Rahavelka on voitu antaa velalliselle sopimatta maksupäivästä. Sama koskee muitakin suorituksia kuin rahaa. Suorituspäivästä on silloin mahdollista sopia, että suoritus tehdään määräajassa irtisanomisen jälkeen. Vuokrasopimus voi olla voimassa toistaiseksi kuten muutkin käyttöoikeudet. Kun tällaisissa tapauksissa halutaan lopettaa suhde, saada suoritus tai lopettaa sopimusvelvoitteiden täyttäminen, sopimus irtisanotaan. Se päättyy silloin irtisanomisajan kuluttua.

Määräaikaisissa sopimussuhteissa irtisanomisoikeus on harvinaisempi. Jos sellainen on annettu sopimuksen päättämiseksi tai suorituksen perimiseksi ennen sovittua määräpäivää, yleensä on sovittu myös irtisanomisen perusteesta. Jos irtisanomisoikeus on annettu yleisenä, jota sopijapuoli voi käyttää ilman rajoituksia tai päteviä perusteita, irtisanomisehto voi usein olla kohtuuton irtisanotun osapuolen näkökulmasta, koska kyseessä on sopimusajan yksipuolinen lyhentäminen. Irtisanomisen riitauttamisesta voi silloin seurata esimerkiksi ehdon sovittelu.

Jos irtisanomisoikeutta ei ole, sopimus on voimassa sopimuksen mukaisesti ja päättyy sovitulla tavalla. Joissakin säännöksissä, kuten esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrassa, sopijapuolta on voitu suojata irtisanomisilta (irtisanomissuoja). Tältä osin esimerkkinä voidaan mainita asuinhuoneiston vuokra ja työsopimus.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

SaarnilehtoA2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.9.2020: Oikeustiede:irtisanomisoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:irtisanomisoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →