Oikeustiede:hyvitysmenetelmä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

hyvitysmenetelmä

hyvitysmenetelmä
Definition kaksinkertaisen verotuksen poistamismenetelmä, jossa toiseen valtioon maksettu vero vähennetään samasta tulosta toisessa valtiossa maksettavasta verosta
Explanation Ulkomaisen veron hyvittämistä koskevia säännöksiä on sekä kansallisessa verolainsäädännössä että verosopimuksissa. Suomessa hyvitysmenetelmää koskevat säännökset ovat kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta annetussa laissa eli menetelmälaissa. Menetelmälain mukaan kaksinkertainen verotus poistetaan pääsääntöisesti hyvitysmenetelmällä ja hyvitettäväksi tulee vain vieraalle valtiolle maksetun veron määrä. Suomen solmimat verosopimukset voivat edellyttää muidenkin ulkomaisten verojen kuin valtiolle maksetun veron hyvittämistä. Vapautusmenetelmää sovelletaan vain, jos verosopimus sitä edellyttää. Lähes kaikkien Suomen solmimien verosopimusten mukaan kaksinkertainen verotus poistetaan hyvitysmenetelmällä.

Hyvityksen enimmäismäärä on ulkomailta saadusta tulosta Suomessa maksettavan veron suuruinen (normaali hyvitys). Hyvityksen enimmäismäärä lasketaan yhteisöillä tulolähteittäin ja luonnollisilla henkilöillä tulolähteittäin ja tulolajeittain. Jos ulkomaille maksettu vero on suurempi kuin hyvityksen enimmäismäärä, hyvittämättä jäänyt määrä voidaan verovelvollisen vaatimuksesta hyvittää saman tulolähteen ja saman tulolajin tulosta määrättävästä verosta verovuotta seuraavina viitenä verovuotena. Tällöinkin hyvittämistä rajoittaa verovuosikohtaisesti laskettava hyvityksen enimmäismäärä.

Lähteet: laki kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta 1995/1552
Additional Information
Kirjoittaja: Pekka Nykänen

Related Concepts

Sources

HelminenM2013, s. 73-85

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.06.2019: Oikeustiede:hyvitysmenetelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hyvitysmenetelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →