Oikeustiede:henkilövakuusoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

henkilövakuusoikeus

henkilövakuusoikeus
Definition vakuuden antanut henkilö sitoutuu henkilökohtaiseen eli koko ulosmittauskelpoisen varallisuutensa käsittävään maksuvastuuseen siltä varalta, ettei velallinen täytä suoritusvelvollisuuttaan
Explanation Velan maksamisen turvaamiseksi annetut vakuudet voidaan jakaa kahteen ryhmään, esinevakuusoikeuksiin ja henkilövakuusoikeuksiin. Esinevakuusoikeus kohdistuu tiettyyn yksilöityyn esineeseen tai esineiden ryhmään, kun taas henkilövakuuksissa on keskeistä vakuuden antaneen henkilön varallisuus. Jos sitä ei ole, vakuudella ei ole arvoa. Jos vakuudenantaja ei vapaaehtoisesti täytä vakuuden antamisella syntynyttä maksuvelvollisuuttaan, hänen varallisuudestaan voidaan ulosmitata tarpeellinen määrä varallisuutta ja esineitä sekä muuttaa rahanarvoiset esineet rahaksi maksuvelvollisuuden täyttämiseksi. Henkilövakuusoikeuksia ovat takaus, luottovakuutus, ns. del credere -sitoumus, takuu (ulkomaankaupassa usein ns. on first demand –takuu) ja remburssi.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, HemmoM2001, Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:henkilövakuusoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:henkilövakuusoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →