Oikeustiede:henkilövakuusoikeus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

henkilövakuusoikeus

henkilövakuusoikeus
Määritelmä vakuuden antanut henkilö sitoutuu henkilökohtaiseen eli koko ulosmittauskelpoisen varallisuutensa käsittävään maksuvastuuseen siltä varalta, ettei velallinen täytä suoritusvelvollisuuttaan
Selite Velan maksamisen turvaamiseksi annetut vakuudet voidaan jakaa kahteen ryhmään, esinevakuusoikeuksiin ja henkilövakuusoikeuksiin. Esinevakuusoikeus kohdistuu tiettyyn yksilöityyn esineeseen tai esineiden ryhmään, kun taas henkilövakuuksissa on keskeistä vakuuden antaneen henkilön varallisuus. Jos sitä ei ole, vakuudella ei ole arvoa. Jos vakuudenantaja ei vapaaehtoisesti täytä vakuuden antamisella syntynyttä maksuvelvollisuuttaan, hänen varallisuudestaan voidaan ulosmitata tarpeellinen määrä varallisuutta ja esineitä sekä muuttaa rahanarvoiset esineet rahaksi maksuvelvollisuuden täyttämiseksi. Henkilövakuusoikeuksia ovat takaus, luottovakuutus, ns. del credere -sitoumus, takuu (ulkomaankaupassa usein ns. on first demand –takuu) ja remburssi.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-I, HemmoM2001, Saarnilehto&al2012

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:henkilövakuusoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:henkilövakuusoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →