Oikeustiede:hallintolainkäytön riippumattomuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

hallintolainkäytön riippumattomuus

hallintolainkäytön riippumattomuus
Definition oikeusvaltion keskeinen elementti, jossa on kysymys hallintotuomioistuinten itsenäisyydestä ja puolueettomuudesta lainkäyttöasian ratkaisussa
Explanation Perustuslain 3 §:n 3 momentin mukaan tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet. Tuomioistuinten riippumattomuutta edellytetään myös useissa Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklassa ja EU:n perusoikeuskirjan 47 artiklassa. Riippumattomuus tarkoittaa ennen muuta päätöksenteon itsenäisyyttä suhteessa oikeusriidan osapuoliin ja muihin tahoihin. Tuolloin on merkitystä sillä, miten tuomioistuinlaitoksen toiminnan perusteet ja tuomareiden asema on yleisesti järjestetty. Tuomioistuimen riippumattomuuteen liittyy myös päätöksenteon puolueettomuus. Hallintolainkäytön riippumattomuutta on parantanut ja selkeyttänyt se, että pitkäaikaisena kehityssuuntana on ollut yleisten hallintotuomioistuinten aseman vahvistaminen ja alueellisten hallinto-oikeuksien kehittäminen ensimmäiseksi oikeusasteeksi myös asioissa, joista valitettiin aikaisemmin ylemmälle hallintoviranomaiselle. Hallintolainkäytön lähtökohtana on nykyään kaksiasteinen, hallinto-oikeuksista ja korkeimmasta hallinto-oikeudesta muodostuva yleisten hallintotuomioistuinten järjestelmä.
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Halila

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:hallintolainkäytön riippumattomuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintolainkäytön riippumattomuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →