Oikeustiede:esivalmistelu lainvalmistelussa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

esivalmistelu lainvalmistelussa

esivalmistelu lainvalmistelussa
Definition lainvalmisteluprosessin työvaihe, jossa suunnitellaan lainsäädäntöuudistuksen käynnistämistä
Explanation Jos lainsäädäntöaloitteen johdosta uudistuksen valmistelun aloittamista pidetään tarkoituksenmukaisena, käynnistyy esivalmistelu lainvalmistelussa. Tässä vaiheessa suunnitellaan, miten lainvalmistelu organisoidaan ja laaditaan työlle aikataulu. Tällöin on ratkaistava lainvalmisteluelin (esim. komitea) ja sen kokoonpano sekä sille annettava toimeksianto. Esivalmistelu toteutetaan yleensä virkatyönä.

Jo ennen lakihankkeen varsinaista käynnistämistä kootaan asiaa koskevat aikaisemmat selvitykset. Esivalmistelussa saatetaan hankkia jo uutta tietoa. Edelleen selvitetään asian nykytila ja sen epäkohdat, muutoksen tarve, kohde ja tavoitteet. Myös alustavasti selvitetään muutoksen vaikutukset. Tarpeellisessa laajuudessa kootaan myös kansainvälistä vertailuaineistoa.

Perusteellisesti toteutettu esivalmistelu muodostaa välttämättömän edellytyksen hyvälle säädösten perusvalmistelulle. Liian vähäisin perustiedoin aloitettu uudistuksen valmistelu johtaa usein sen epäonnistumiseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Related Concepts

Sources

NiemivuoM2002, NiemivuoM2008, TalaJ2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:esivalmistelu lainvalmistelussa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:esivalmistelu lainvalmistelussa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →