Oikeustiede:esikysymys (prosessioikeus)

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

esikysymys (prosessioikeus) | ennakkokysymys | ennakkoluonteinen kysymys

esikysymys (prosessioikeus)
ennakkokysymys
ennakkoluonteinen kysymys
Määritelmä oikeuskysymys, joka on ratkaistava ennen tuomioistuimessa tai hallintomenettelyssä vireillä olevaa päävaatimusta
Selite Esikysymys syntyy, kun tuomioistuimessa tai hallintomenettelyssä vireillä olevaa (pää)asiaa tutkittaessa havaitaan sellainen kausaalisessa yhteydessä pääkysymyksen kanssa oleva oikeuskysymys, jonka ratkaisemista pääkysymyksen ratkaiseminen edellyttää. Esikysymys voi oikeudellisen luonteensa puolesta kuulua toisenlaisessa kuin pääkysymyksen suhteen käytettävässä viranomaismenettelyssä tutkittavaksi. Suomen oikeudessa on pääsääntönä, että kukin tuomioistuin on oikeutettu ratkaisemaan omat esikysymyksensä itse, vaikka niiden käsittely muuten kuuluisikin toiselle tuomioistuimelle tai viranomaiselle. Toisaalta esikysymyksistä annetut ratkaisut eivät pääsääntöisesti saavuta oikeusvoimaa. Uudessa riita-asiain alioikeusmenettelyssä ennakkoluonteisia kysymyksiä voidaan ratkaista välituomiolla.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Antti Jokela

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-IV, AaltoJ1965, s. 232, JokelaA1983, s. 408

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:esikysymys (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:esikysymys (prosessioikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg