Oikeustiede:esikysymys (prosessioikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

esikysymys (prosessioikeus) | ennakkokysymys | ennakkoluonteinen kysymys

esikysymys (prosessioikeus)
ennakkokysymys
ennakkoluonteinen kysymys
Definition oikeuskysymys, joka on ratkaistava ennen tuomioistuimessa tai hallintomenettelyssä vireillä olevaa päävaatimusta
Explanation Esikysymys syntyy, kun tuomioistuimessa tai hallintomenettelyssä vireillä olevaa (pää)asiaa tutkittaessa havaitaan sellainen kausaalisessa yhteydessä pääkysymyksen kanssa oleva oikeuskysymys, jonka ratkaisemista pääkysymyksen ratkaiseminen edellyttää. Esikysymys voi oikeudellisen luonteensa puolesta kuulua toisenlaisessa kuin pääkysymyksen suhteen käytettävässä viranomaismenettelyssä tutkittavaksi. Suomen oikeudessa on pääsääntönä, että kukin tuomioistuin on oikeutettu ratkaisemaan omat esikysymyksensä itse, vaikka niiden käsittely muuten kuuluisikin toiselle tuomioistuimelle tai viranomaiselle. Toisaalta esikysymyksistä annetut ratkaisut eivät pääsääntöisesti saavuta oikeusvoimaa. Uudessa riita-asiain alioikeusmenettelyssä ennakkoluonteisia kysymyksiä voidaan ratkaista välituomiolla.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, AaltoJ1965, s. 232, JokelaA1983, s. 408

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:esikysymys (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:esikysymys (prosessioikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg