Oikeustiede:epäillyn pidättäminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

epäillyn pidättäminen

epäillyn pidättäminen
Määritelmä rikosprosessuaalinen pakkokeino, jolla kiinniotetulta rikoksesta epäillyltä riistetään vapaus joksikin aikaa pitämällä häntä säilössä esitutkinnan turvaamiseksi ja/tai hänen mahdollista myöhempää vangitsemistaan varten
Selite Pidättäminen on mahdollista PKL (450/1987) 2 luvun 5 §:n 1 momentin mukaan, jos voidaan todennäköisin syin epäillä, että 1) on tehty rikos ja 2) pidätettävä henkilö on syyllistynyt tuohon rikokseen.

Säännönmukaisessa tai perustapauksessa pidättämisen edellytykset todennäköisin syin ovat PKL 2 luvun 5 §:n mukaan: rikoksesta on säädetty lievempi rangaistus kuin kaksi vuotta vankeutta, mutta siitä säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja epäillyn henkilökohtaisten olosuhteiden tai muiden seikkojen perusteella on syytä epäillä paon vaaraa, todisteiden sotkemisvaaraa tai rikollisen toiminnan jatkamisvaaraa.

Säännönmukaisten tai normaalien pidättämisen edellytysten lisäksi on PKL 2 luvun 5 §:ssä säädetty pidättämisestä rikoksen tärkeyden perusteella, epäillyn tuntemattomuuden perusteella ja maasta poistumisen vaaran perusteella.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Matti Tolvanen

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HelminenK&al2012, Tolvanen&Kukkonen2011

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:epäillyn pidättäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:epäillyn pidättäminen.)SLYpalkki.jpg