Oikeustiede:ehdonalainen vapaus/laajempi kuvaus

    Tieteen termipankista

    Palaa takaisin käsitesivulle

    Vankeusrangaistuksesta suoritetaan vankilassa lähes poikkeuksetta ainoastaan määräosa, jonka jälkeen vanki päästetään ehdonalaiseen vapauteen. Ehdonalaiseen vapauteen pääsee, kun vankeusrangaistuksesta on suoritettu kaksi kolmasosaa. Jos on kyse vankeinhoidollisesti ensikertaisesta vangista, ehdonalaiseen vapauteen päästetään, kun vankeusrangaistuksesta on suoritettu puolet. Jos rikos on tehty alle 21-vuotiaana, vastaavat määräosat ovat puolet ja yksi kolmasosa (ensikertainen). Vähimmäisaika vankilassa on 14 päivää. Valvontarangaistuksesta päästetään ehdonalaiseen vapauteen samoja määräosia noudattaen. Ehdonalaisesta vapauttamisesta päättää Rikosseuraamuslaitos.

    Koko rangaistusta suorittava voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen, kun rangaistusta on suoritettu viisi kuudesosaa. Elinkautista rangaistusta suorittava vanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun rangaistuksesta on suoritettu 12 vuotta. Jos rikos on tehty alle 21-vuotiaana, aikaisin ajankohta on 10 vuotta. Koko rangaistusta ja elinkautista rangaistusta suorittavan vangin ehdonalaiseen vapauteen päästämisestä päättää Helsingin hovioikeus.

    Ehdonalaista vapauttamista voidaan lykätä vangin suostumuksella, jos siihen on muu perusteltu syy. Vastoin vangin suostumusta ehdonalaista vapauttamista voidaan lykätä, jos vangin käyttäytymisen tai hänen esittämiensä uhkausten johdosta on ilmenen vaara, että vanki syyllistyy henkeä, terveyttä tai vapautta törkeästi loukkaavaan rikokseen ja lykkääminen on tarpeen rikoksen ehkäisemiseksi.

    Ehdonalaisesti vapautettu määrätään pääsääntöisesti valvontaan kun jäännösrangaistus on pidempi kuin yksi vuosi, rikos on tehty alle 21-vuotiaana tai vanki itse sitä pyytää. Valvonnan järjestämisestä vastaa Rikosseuraamuslaitos.

    Ehdonalaisen vapauden voi menettää koeaikana velvollisuuksien rikkomisen vuoksi. Tuomioistuin voi syyttäjän vaatimuksesta määrätä jäännösrangaistusta täytäntöönpantavaksi vähintään neljä ja enintään 14 päivää. Jos tuomittu tekee koeaikana rikoksen, josta on tuomioistuimen harkinnan mukaan olisi tuomittava ehdottomaan vankeuteen, tuomioistuin voi syyttäjän vaatimuksesta määrätä jäännösrangaistuksen pantavaksi täytäntöön. Tällöin jäännösrangaistuksesta ja uudesta rikoksesta tuomitaan yhteinen rangaistus noudattaen yhteistä rangaistusta koskevia säännöksiä. Tuomioistuin voi myös määrätä jäännösrangaistuksen osaksi tai kokonaan täytäntöönpanematta.

    Kirjoittaja: Ulla Mohell