Oikeustiede:arvo-oikeus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

arvo-oikeus

arvo-oikeus
Määritelmä Yleensä toisen omistamaan esineeseen kohdistuva oikeus, jonka haltijalla on valta saada esineen arvosta tietty suoritus.
Selite Arvo-oikeuksia on vanhastaan pidetty rajoitettujen esineoikeuksien toisena ryhmänä käyttöoikeuksien lisäksi. Nykyään merkittävimmät arvo-oikeudet ovat esinevakuusoikeuksia. Arvo-oikeuksille tyypillisenä on pidetty sitä, että oikeudenhaltijalla on valta saada esineen tai vastaavan yksilöidyn varallisuusetuuden arvosta tietty suoritus. Tällainen oikeus on esimerkiksi tärkein esinevakuusoikeustyyppi panttioikeus. Esineen arvo voi myös muulla tavalla turvata oikeudenhaltijan suorituksen saamista. Esimerkiksi pidätysoikeus tuottaa määritelmän mukaisesti oikeuden pitää tiettyä esinettä hallussa, kunnes suoritus on saatu. Tällöin oikeus mahdollistaa kohteen arvosta hyötymisen ennen kaikkea välillisessä painostustarkoituksessa. Esinevakuusoikeuksien lisäksi arvo-oikeuksina on pidetty oikeuksia tietyn raha- tai tavaratulon kantamiseen kiinteistöstä eli kiinteistösuoritteita. Tällainen oikeus voi olla esimerkiksi kiinteistöeläke eli syytinki, joka useimmiten ilmenee asumisoikeutena.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Eva Tammi-Salminen

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KartioL2001, TeporaJ2008, Tepora&al2009, Saarnilehto&al2012

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:arvo-oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:arvo-oikeus.)SLYpalkki.jpg