Oikeustiede:abolitio

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

abolitio

abolitio
Määritelmä oikeudenkäyttöön rikosasioissa kohdistuva poikkeuksellinen järjestely, jossa määrätään, että syytettä tietystä rikoksesta tai tietyistä rikoksista ei saa nostaa tai että nostettu syyte on jätettävä raukeamaan
Selite Abolitio tulee käsitteenä ja käytännön merkitykseltään lähelle yleistä armahdusta, jossa on kysymys jo tuomittujen rikosoikeudellisten seuraamusten poistamisesta tai lieventämisestä. Abolitiosta ja yleisestä armahduksesta voidaan Suomessa määrätä vain lailla. Yleistä armahdusta ja/tai abolitiota tarkoittavia lakeja on meillä säädetty joitakin kertoja, lähinnä toimenpiteinä, jotka on katsottu tarpeellisiksi joidenkin yhteiskunnallisten poikkeustilanteiden jälkiselvittelyssä. Vain abolitiota koski laki 30.12.1921, jolla kiellettiin nostamasta syytettä niitä vastaan, jotka olivat toimineet Ahvenanmaan irrottamiseksi Suomesta tai olivat laiminlyöneet asevelvollisuuskutsuntansa Ahvenanmaalla. Nimenomaisia säännöksiä syytteiden nostamisesta luopumisesta on toisaalta voinut olla myös yleistä armahdusta järjestävissä laeissa, kuten esimerkiksi Mäntsälän kapinan jälkeen säädetyssä armahduslaissa (142/1932).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Mikael Hidén

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:abolitio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:abolitio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →