Oikeustiede:abolitionismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

abolitionismi

abolitionismi
Definition poliittinen teoria ja liike, jonka tarkoituksena on poistaa laillistettuja yhteiskunnallisia vääryyksiä; vankilan vastainen liike
Explanation Abolitionismi merkitsi alun perin orjuuden vastaista liikettä. Nykyään abolitionismi tarkoittaa ennen kaikkea rikosoikeuden ja rangaistusjärjestelmän radikaalia kritiikkiä.

Abolitionismin tavoitteena ei ole vain kuoleman- ja ruumiinrangaistusten vaan myös vankiloiden poistaminen. Vankeusrangaistus loukkaa perustuvaa ihmisoikeutta, vapautta, sekä ihmisarvoa. Rangaistus kohdistuu välillisesti myös vankeuteen tuomitun perheisiin ja läheisiin. Vankila on kallis instituutio, joka ei ratkaise rikollisuuden taustalla olevia ongelmia. Se ei ole onnistunut toteuttamaan tavoitteitaan uusintarikollisuuden vähentämisen ja yhteiskuntaan sopeuttamisen suhteen. Myös sen yleisestävä vaikutus on kyseenalainen.

Abolitionismi ei rajoitu rangaistusjärjestelmän kritiikkiin. Se ajaa – etenkin uhrittomien rikosten – dekriminalisointeja. Se myös kyseenalaistaa rikosoikeusjärjestelmän oikeutuksen: rikosoikeutta tulisi käyttää vasta viimeisenä keinona (ultima ratio) tai se tulisi kokonaan poistaa.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Hirvonen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:abolitionismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:abolitionismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →