Oikeustiede:Euroopan pankkiunioni

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Euroopan pankkiunioni

Euroopan pankkiunioni
Määritelmä Euroopan unionissa toteutettava sääntelykokonaisuus, jolla pankkien ja muiden rahoituslaitosten (luottolaitosten) sääntelyä harmonisoidaan
Selite Euroopan pankkiunionilla pyritään turvaamaan rahoitusjärjestelmän vakautta. Pankkiunioni toteutetaan vaiheittain Euroopan unionin puitteissa. Se liittyy etenkin unionin talous- ja rahaliittoon (EMU). Eräiltä osin pankkiunionia koskeva unionisääntely perustuu unionin kompetenssiin säännellä sisämarkkinoita. Pankkiunionia koskeva sääntely on toteutettu unionin johdetun oikeuden nojalla ja osin myös kansainvälisellä sopimuksella. Unionin oikeudesta säännellään esimerkiksi oikeutta harjoittaa luottolaitostoimintaa ja luottolaitosten vakavaraisuutta. Ennen kaikkea pankkiunionilla viitataan unionin yhteiseen pankkivalvontajärjestelmään (SSM) ja vaikeuksiin joutuneiden pankkien kriisinratkaisujärjestelmään (SRM). Niitä koskee niin sanottu yhteinen sääntökirja. Merkittäviltä osin pankkivalvonnan ja kriisinratkaisun toteuttaminen on siirretty unionin tasolle ylikansallisesti huolehdittavaksi. Pankkien valvontaa varten luodussa yhteisessä pankkien valvontamekanismissa Euroopan keskuspankki on keskeinen toimielin. Vaikeuksiin joutuneiden pankkien alasajoa varten luodussa kriisinratkaisujärjestelmässä korostuu sijoittajien vastuu ja järjestelmään sisältyvän kriisinratkaisurahaston muodossa pankkitoimialan oma vastuu. Pankkien mahdolliset elvytystoimet pankkituen muodossa voivat vain poikkeuksellisesti kuulua järjestelyyn. Pankkiunioniin voi jatkossa kuulua myös yhteinen talletussuojajärjestely. Nyt talletussuojaa on harmonisoitu direktiivillä talletussuojan vähimmäismäärästä määräten, ja saamiset turvataan kansallisesti pankkien toimesta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Janne Salminen

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:Euroopan pankkiunioni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Euroopan pankkiunioni.)