Kirjallisuudentutkimus:rokokoo

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

rokokoo

rokokoo (luo nimityssivu)
Explanation Barokin jälkeinen kevyt, koristeellinen, ilomielinen ja viehkeä, usein myös eroottinen ja ironinen tyylisuuntaus, joka syntyi Ranskassa Ludvig XV:n (1710-74) aikana. Rokokoo vallitsi n. 1720-70 lähinnä Ranskassa ja Saksassa, mutta sillä oli vaikutusta myös Englannissa ja Ruotsissa. Suomessa rokokoo oli muodissa n. 1750-1775.


Alkuaan suuntausta kutsuttiin nimillä régence - la Régence oli holhoojahallitus Ranskassa 1715-23 - ja Louis quinze. Rokokoon piiriin on luettu esim. ranskalaisen Pierre de Marivauxin komediat, englantilaisen Alexander Popen travestia The Rape of the Lock (1712-14, Kiharan ryöstö), englantilaisen Laurence Sternen romaani The Life and opinions of Tristram Shandy, Gentleman (1759-67, Tristram Shandy), saksalaisen Christoph Wielandin romaani Geschichte des Agathon (1766-67, Agathonin tarina), Goethen Leipzigin-aikainen pastoraalilyriikka, ruotsalaisen Carl Michael Bellmanin runous ja suomalaisen Gustaf Filip Creutzin runoelma Atis och Camilla (1761, Atis ja Camilla). Rokokooteoksille on usein tunnusomaista maneeriselta vaikuttava salonkimainen hienostuneisuus. 1800-luvun alkupuolella käyttöön tulleella nimityksellä rokokoo olikin pitkään halventava sävy.
Additional Information Ranskan rocaille= simpukankuorista, koralleista yms. sommiteltu kivikkopuutarha

Equivalents

rococo (luo nimityssivu)englanti
rococó (luo nimityssivu)espanja
rococò (luo nimityssivu)italia
rococo (luo nimityssivu)ranska
Rokoko (luo nimityssivu)saksa
rokoko (luo nimityssivu)venäjä
rokokoo (luo nimityssivu)viro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.12.2019: Kirjallisuudentutkimus:rokokoo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:rokokoo.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →