Kirjallisuudentutkimus:kollaasi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kollaasi

kollaasi
Määritelmä kaunokirjallinen teos, joka valtaosin on koostettu aiempien kirjoitusten katkelmista; multimediaalisessa kollaasissa mukana voi olla lisäksi kuvia, videoita tai muita esityksiä
Selite Kollaasi oli alkuaan kuvataiteesta lainattu tekninen termi, joka merkitsi eri materiaaleista, esim. liimaamalla muodostettua sommitelmaa, sittemmin mitä tahansa taideteosta, joka yhdistää eri lähteistä lainattua ainesta. Kirjallinen kollaasi koostuu sitaateista, muiden tekstien katkelmista, alluusioista, ja muusta lainatusta tekstiaineksesta. Kollaasi on olennaisesti modernistinen tekniikka, jota ovat käyttäneet mm. Ezra Pound runokokoelmissaan Cantos (koottu laitos 1948, 1970) ja T. S. Eliot kokoelmassaan The Waste Land (1922, Autio maa). Lyriikassa kollaasi on vanhempi ilmiö kuin proosassa.
Kollaasiromaani oli Suomessa suosittu 1960-luvulla; lajia edustavat esim. Markku Lahtelan Jumala pullossa (1964), Pentti Saarikosken Ovat muistojemme lehdet kuolleet (1964) ja Kari Aronpuron Aperitif -avoin kaupunki (1965). Kollaasiromaanien tekijät suosivat usein asiaproosan eri lajeja sekä dokumentaarista aineistoa (esim. sanomalehtileikkeitä).
Lisätiedot Kuvataiteessa kollaasitekniikkaa ovat hyödyntäneet esim. kubistit, futuristit, dadaistit ja surrealistit.

Vieraskieliset vastineet

collageenglanti
collageespanja
collegeitalia
collageranska
kollageruotsi
Collagesaksa
kollažvenäjä
kolledžviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003, OjalaA

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kirjallisuudentutkimus:kollaasi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kollaasi.)