Kirjallisuudentutkimus:kollaasi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kollaasi

kollaasi
Definition kaunokirjallinen teos, joka valtaosin on koostettu aiempien kirjoitusten katkelmista; multimediaalisessa kollaasissa mukana voi olla lisäksi kuvia, videoita tai muita esityksiä
Explanation Kollaasi oli alkuaan kuvataiteesta lainattu tekninen termi, joka merkitsi eri materiaaleista, esim. liimaamalla muodostettua sommitelmaa, sittemmin mitä tahansa taideteosta, joka yhdistää eri lähteistä lainattua ainesta. Kirjallinen kollaasi koostuu sitaateista, muiden tekstien katkelmista, alluusioista, ja muusta lainatusta tekstiaineksesta. Kollaasi on olennaisesti modernistinen tekniikka, jota ovat käyttäneet mm. Ezra Pound runokokoelmissaan Cantos (koottu laitos 1948, 1970) ja T. S. Eliot kokoelmassaan The Waste Land (1922, Autio maa). Lyriikassa kollaasi on vanhempi ilmiö kuin proosassa.
Kollaasiromaani oli Suomessa suosittu 1960-luvulla; lajia edustavat esim. Markku Lahtelan Jumala pullossa (1964), Pentti Saarikosken Ovat muistojemme lehdet kuolleet (1964) ja Kari Aronpuron Aperitif -avoin kaupunki (1965). Kollaasiromaanien tekijät suosivat usein asiaproosan eri lajeja sekä dokumentaarista aineistoa (esim. sanomalehtileikkeitä).
Additional Information Kuvataiteessa kollaasitekniikkaa ovat hyödyntäneet esim. kubistit, futuristit, dadaistit ja surrealistit.

Equivalents

collageenglanti
collageespanja
collegeitalia
collageranska
kollageruotsi
Collagesaksa
kollažvenäjä
kolledžviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.07.2019: Kirjallisuudentutkimus:kollaasi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kollaasi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →