Keskustelu Kielitiede:afasia

Page contents not supported in other languages.
Tieteen termipankista

Sisältö Viimeisin muokkaus::20130429161850#Mediawiki

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Ehdotus afasian määritelmäksi ja selitykseksi029. huhtikuuta 2013 kello 16.18

Ehdotus afasian määritelmäksi ja selitykseksi

Määritelmä: Kielenoppimisiän jälkeen syntynyt monimuotoinen kielellisen viestinnän häiriö, joka johtuu tavallisimmin vasemman aivopuoliskon verenkiertohäiriön aiheuttamasta aivokudoksen vauriosta

Selitys: Aivovaurion vuoksi afaattinen ihminen on menettänyt osittain tai lähes täysin kyvyn ymmärtää ja käyttää puhuttua, viitottua tai kirjoitettua kieltä sellaisiin tarkoituksiin tai sellaisissa tilanteissa, joissa hän pystyi aikaisemmin kommunikoimaan normaalisti. Vaikeimmat afaattiset häiriöt estävät kokonaan kielellisten ilmausten käytön.

Lisätiedot: Afasian ilmenemismuodot ovat moninaisia, ja perinteisesti afaattiset häiriöt on luokiteltu erilaisiin oireyhtymiin sen perusteella, miten kielelliset osatekijät ovat säilyneet suhteessa toisiinsa. Syndroomat jaetaan myös aivovaurion sijainnin perusteella aivojen etuosien vaurioista johtuviin sujumattomiin afasiamuotoihin (Brocan afasia, transkortikaalinen motorinen afasia, globaaliafasia ja isolaatioafasia) ja aivojen takaosien vauriosta johtuviin sujuviin afasiamuotoihin (Wernicken afasia, transkortikaalinen sensorinen afasia, anominen afasia ja konduktioafasia).

Lähteet: Korpijaakko-Huuhka, A-M. (2006). Aikuisiän kielelliskognitiiviset häiriöt. Teoksessa K. Launonen & A-M. Korpijaakko-Huuhka (toim.), Kommunikoinnin häiriöt. Syitä, ilmenemismuotoja ja kuntoutuksen perusteita (s. 225-251). Helsinki: Yliopistopaino.

Lehtihalmes, M. & Korpijaakko-Huuhka, A-M. (2010). Afaattiset häiriöt. Teoksessa P. Korpilahti, O. Aaltonen & M. Laine (toi.), Kieli ja aivot (277- 284). Turun yliopisto.

Asta Rinkinen (keskustelu)29. huhtikuuta 2013 kello 16.18