Kielitiede:afasia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

afasia

afasia
Definition Kielenoppimisiän jälkeen syntynyt monimuotoinen kielellisen viestinnän häiriö, joka johtuu tavallisimmin vasemman aivopuoliskon verenkiertohäiriön aiheuttamasta aivokudoksen vauriosta.
Explanation Aivovaurion vuoksi afaattinen ihminen on menettänyt osittain tai lähes täysin kyvyn ymmärtää ja käyttää puhuttua, viitottua tai kirjoitettua kieltä sellaisiin tarkoituksiin tai sellaisissa tilanteissa, joissa hän pystyi aikaisemmin kommunikoimaan normaalisti. Vaikeimmat afaattiset häiriöt estävät kokonaan kielellisten ilmausten käytön.
Additional Information Afasian ilmenemismuodot ovat moninaisia, ja perinteisesti afaattiset häiriöt on luokiteltu erilaisiin oireyhtymiin sen perusteella, miten kielelliset osatekijät ovat säilyneet suhteessa toisiinsa. Syndroomat jaetaan myös aivovaurion sijainnin perusteella aivojen etuosien vaurioista johtuviin sujumattomiin afasiamuotoihin (Brocan afasia, transkortikaalinen motorinen afasia, globaaliafasia ja isolaatioafasia) ja aivojen takaosien vaurioista johtuviin sujuviin afasiamuotoihin (Wernicken afasia, transkortikaalinen sensorinen afasia, anominen afasia ja konduktioafasia).

Equivalents

aphasiaenglanti
Aphasiesaksa
afaasiaviro

Related Concepts

Sources

KAS2003, KA2010, Launonen&Korpijaakko-Huuhka2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.2.2020: Kielitiede:afasia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:afasia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →