Kasvitiede:meripihka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

meripihka | keltainen ambra

meripihka
keltainen ambra(vältettävä)(harhaanjohtava termi)
Definition fossiloitunut havupuun pihka tai lehtipuun mahla
Explanation Meripihka ei ole kivettynyttä vaan polymerisoitunutta pihkaa tai mahlaa, joiden muuntuminen sellaiseksi on kestänyt miljoonia vuosia. Se lasketaan kuitenkin amorfiseksi mineraaliksi. Sitä tavataan eri puolilta maapalloa, mutta selvästi eniten Itämeren eteläpuoliskon alueella. Baltian meripihkan tuottajaksi mainitaan yleensä sukupuuttoon kuollut mänty, Pinus succinifera, mikä nimitys oikeastaan käsittää useita muinaisia mäntylajeja.

Meripihka koostuu hartseista, meripihkahaposta ja eteerisitä öljyistä. Joissakin meripihkan paloissa on sulkeutumina muinaisia pieneliöitä, etenkin hyönteisiä, kasvien tai sienten kappaleita; palojen kirkkaus ja läpinäkyvyys vaihtellee paljon. Meripihkan värikirjo on laaja, vaaleankeltaisesta ja oranssinruskeasta aina mustaan, valkoiseen, siniseen ja vihreään.

Meripihka on aina ollut haluttu ja arvostettu; jo kivikautiset ihmiset tekivät siitä metsästysonnea tuottavia amuletteja. Siitä tehdään edelleenkin koruja ja koriste-esineitä. Lisäksi meripihkaa on poltettu suitsukkeena ja sillä on uskottu olevan lääkinnällisiä vaikutuksia.

Equivalents

amberenglanti

Related Concepts

Sources

BS2001

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2020: Kasvitiede:meripihka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:meripihka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →