Käännöstiede:ohjelmatekstitys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ohjelmatekstitys

ohjelmatekstitys
Definition kotimaisten, suomen- ja ruotsinkielisten televisio-ohjelmien samankielinen tekstitys, jonka ensisijaisena kohderyhmänä ovat kuulovammaiset
Explanation Ohjelmatekstitys on kielensisäistä, intermodaalista kääntämistä, jossa esitetään puhetta ja muuta kuultavaa informaatiota (esim. ympäristön ääniä ja musiikkia) ruututekstien muodossa. Ohjelmatekstitys tehdään ennen kaikkea kuuroja ja huonokuuloisia varten, mutta se palvelee myös niitä, joilla on (puhutun) kielen ymmärtämisessä vaikeuksia kuten maahanmuuttajia ja muita kielenoppijoita tai ohjelman kieltä toisena tai vieraana kielenä puhuvia. Ohjelmatekstitys tukee lisäksi tilanteissa, joissa puheesta on vaikea saada selvää tai vastaanottimen ääni täytyy pitää hiljaisella tai pois päältä.
Additional Information Tekstityksen saaminen näkyviin, ks. Ylen tekstityssivut http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/04/tekstitys.

Equivalents

subtitling for the deaf and hard of hearingenglanti
subtitles for the deaf and hard of hearingenglanti
SDHenglanti
Untertitelung für Hörgeschädigtesaksa
Untertitel für Hörgeschädigtesaksa

Related Concepts

Sources

Tiittula&Hirvonen2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.6.2020: Käännöstiede:ohjelmatekstitys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Käännöstiede:ohjelmatekstitys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →