Geologia:hehkutushäviö

    Tieteen termipankista

    hehkutushäviö

    hehkutushäviö
    Määritelmä alkuperäisen näytteen ja laboratoriossa tietyssä lämpötilassa hehkutettaessa jäljelle jäävän kiintoainemäärän erotus
    Selite

    Geologiassa hehkutushäviö voidaan määritellä erilaisista geologisista aineista, kuten mineraali-, kivilaji- ja sedimenttinäytteistä. Geologisten aineiden lisäksi hehkutushäviö voidaan määrittää ihmisen valmistamista aineista, kuten sementistä. Hehkutuksessa käytetty korkein lämpötila vaihtelee analysoitavan aineen mukaan.

    Sedimenttinäytteessä hehkutushäviö on maa-aineksen palaessa syntynyt painon kevennys, ja vastaa suunnilleen näytteen orgaanisen aineksen pitoisuutta. Sedimenttinäytteiden hehkutuksessa käytetty lämpötila on 550 celsiusastetta. (Salonen&Eronen&Saarnisto2006.)

    Kivilajinäytteessä hehkutushäviö on kiviaineksen palaessa syntynyt painon kevennys, ja vastaa näytteestä poistuneita volatiileja yhdisteitä, kuten vettä ja hiiltä ja niiden yhdisteitä. Kivilajinäytteiden analysoinnissa käytetty korkein lämpötila on 1 000 celsiusastetta. (SaikkonenR1996.)
    Lisätiedot

    Määritelmä muokattu ja osa erikielisistä vastineista sivulta: Ympäristötieteet:hehkutushäviö.

    Käsitesivun kirjoittajat: Elina Lehtonen ja Susanna Sova. Sivun ovat tarkastaneet Jussi Heinonen ja Arto Miettinen.

    Erikieliset vastineet

    loss on ignitionenglanti (English)
    LOIenglanti (English)(abbreviation)
    volatile solidsenglanti (English)
    glödgningsförlustruotsi (svenska)

    Käytetyt lähteet

    Salonen&Eronen&Saarnisto2006, SaikkonenR1996

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 27.4.2024: Geologia:hehkutushäviö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:hehkutushäviö.)