Filosofia:velvollisuusetiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

velvollisuusetiikka | deontologinen etiikka

velvollisuusetiikka(suositeltu)
deontologinen etiikka
Definition normatiivisen etiikan teoria, jonka mukaan teot tehdään velvollisuudesta ja hyvistä motiiveista, huolimatta seurauksista
Explanation Tunnetuin velvollisuusetiikan edustaja on Immanuel Kant (1724–1804). Kantin mukaan meillä on ajattelevina ja rationaalisina olentoina autonominen tahto, joka pystyy luomaan yleisesti päteviä ohjeita moraalista toimintaa varten. Kantin moraalilaissa keskeinen periaate kategorinen imperatiivi esittää näitä moraalisia ohjeita. Esimerkiksi ”Puhu totta” on ehdoton vaatimus, jota ei Kantin mukaan saa rikkoa, vaikka valehteleminen voisi pelastaa ihmishenkiä. Kategorinen imperatiivi kieltää ehdottomasti myös ihmisten kohtelemisen pelkästään välineenä, ihmisarvosta välittämättä. Ks. myös Logos-artikkeli Kantin etiikasta.
Kantin jälkeen deontologinen etiikka on miettinyt mikä on hyvä teko jos sen seurauksia ei oteta huomioon. On argumentoitu, että teon moraalisen luonteen määrää teon tarkoitus tai motiivi. Tällöin puhutaan tekijäkeskeisestä deontologisesta etiikasta. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin kysymys siitä, miten tekijän osuus johonkin lopputulokseen tulee ymmärtää. Tämän väistämiseksi on esitetty, että moraaliset velvollisuudet tulee perustaa ihmisten perusoikeuksille, jolloin keskiössä ei ole toimija, vaan toiminnan kohteeksi joutuvat. Tällaiset teoriat kohtaavat kuitenkin ns. deontologian paradoksin, joka syntyy seuraavasti: Jos ihmisten hyväksikäyttö on väärin, eikö silloin monen ihmisen hyväksikäyttö ole suurempi vääryys kuin harvan? Teorian mukaan emme kuitenkaan saa loukata yhdenkään henkilön oikeutta (esimerkiksi pakottamalla voimakeinoin tunnustamaan), vaikka loukkaaminen olisi välttämätöntä estämään useiden muiden ihmisten oikeuksien loukkaamisia (estämään esimerkiksi seksikaupan jatkumista). Toisin sanoen velvollisuusetiikka voi pitää moraalisesti hyvinä sellaisia tekoja, jotka vähentävät ihmisen hyvinvointia tai onnellisuutta. Tunnettuja velvollisuusetiikan edustajia ovat olleet W. D. Ross (1877-1971), Stephen Darwall (1946-), Thomas Scanlon (1940-) ja Thomas Nagel (1937-).
Additional Information kr. ta dean=se mikä on oikein

Equivalents

deontological ethicsenglanti

Related Concepts

Sources

AhokasA2010, PietarinenJ2015, Logos2007, CraigE1998, HallamaaJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.06.2019: Filosofia:velvollisuusetiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:velvollisuusetiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →