Filosofia:seurausetiikka

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

seurausetiikka | konsekventialismi

seurausetiikka
konsekventialismi
Määritelmä käsitys, jonka mukaan teon moraalinen arvo arvioidaan pelkästään teon seurausten arvon avulla
Selite Seurausetiikka eli konsekventialismi ottaa tekojen moraalisen arvon mittapuuksi niiden tuottaman hyödyn ja haitan. Tulee siis toimia niin, että seurausten kokonaishyöty suhteessa haittoihin on mahdollisimman suuri. Ongelmaksi muodostuvat hyötyjen ja haittojen määrittelemistä ja mittaamista koskevat kysymykset, joihin seurausetiikka etsii vastauksia. Seurausetiikan piirissä on suuri joukko erilaisia teorioita, joilla on eri lähtökohtia. Jotkut konsekventialistiset teoriat pyrkivät esimerkiksi maksimoimaan teosta saatavan hyödyn ja toiset pyrkivät määrittelemään tavoiteltavan hyvän (esimerkiksi perfektionistiset teoriat).
Vaikutusvaltaisin seurauseettinen suuntaus on ollut utilitarismi, jonka perustivat Jeremy Bentham (1748–1832), John Stuart Mill (1806–1873) ja Henry Sidgwick (1838–1900). Utilitaristien mukaan hyödyn mittapuuna käytetään toiminnan seurausten tuottamaa tyytyväisyyttä, mielihyvää tai nautintoa, ja haitan vastaavasti tyytymättömyyttä, mielipahaa tai tuskaa. Myöhemmin siirryttiin puhumaan yleisesti hyvinvoinnista tai onnellisuudesta.
Lisätiedot lat. consequens=seuraus

Vieraskieliset vastineet

consequentialismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

OksanenMLaunisVSajamaS2010, PietarinenJ2015, Logos2007, CoppD2006, HallamaaJ2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Filosofia:seurausetiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:seurausetiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →