Filosofia:vastakohtaisuuksien neliö

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vastakohtaisuuksien neliö

Vastakohtaisuuksien neliö
vastakohtaisuuksien neliö
Definition perinteinen tapa jakaa kategoriset arvostelmat neljään luokkaan: A. universaaliset myöntävät, E. universaaliset kieltävät, I. partikulaariset myöntävät ja O. partikulaariset kieltävät
Explanation Aristoteleen mukaan yksinkertaisten arvostelmien perusmuoto on ’S on P’, jossa S on subjekti(termi), P on predikaatti(termi) ja sana ’on’ on ns. kopula. Nämä nk. kategoriset arvostelmat voidaan jakaa kvantiteetin mukaan universaalisiin ja partikulaarisiin sekä kvaliteetin mukaan myöntäviin ja kieltäviin. Yhdistämällä erottelut universaalinen-partikulaarinen ja myönteinen-kielteinen saadaan neljä arvostelmien perustyyppiä, jotka muodostavat vastakohtaisuuksien neliön:


A. (Universaalinen, myönteinen) Kaikki S:t ovat P.
E. (Universaalinen, kielteinen) Mitkään S:t eivät ole P.
I. (Partikulaarinen, myönteinen) Jokin S on P.
O. (Partikulaarinen, kielteinen) Jokin S ei ole P.

Arvostelmaparit A ja O sekä E ja I ovat kontradiktorisia vastakohtia, jotka eivät voi olla yhtä aikaa tosia eivätkä yhtä aikaa epätosia. A ja E ovat toistensa kontraariset vastakohdat, jotka eivät voi olla yhtä alkaa tosia, kun taas I ja O ovat subkontraariset vastakohdat, jotka eivät voi olla yhtä aikaa epätosia.

Equivalents

Square of Oppositionenglanti

Related Concepts

Sources

Niiniluoto2015b, Parsons2017

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 31.10.2020: Filosofia:vastakohtaisuuksien neliö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:vastakohtaisuuksien neliö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →