Filosofia:välttämättömyys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

välttämättömyys

välttämättömyys
Definition väite, joka on tosi tai epätosi kaikissa tapauksissa
Explanation Proposition sanotaan olevan välttämätön, kun se ei voisi olla epätosi tai tosi kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Välttämättöminä pidetään usein analyyttisia totuuksia, kuten matematiikan ja logiikan kaavoja (esimerkiksi 2 x 2=4 on välttämättä tosi). Modaalilogiikan malliteoriassa propositio on välttämätön, kun se on tosi kaikissa mahdollisissa maailmoissa. Modaalilogiikassa välttämättömyyttä kuvataan operaattorilla □. Välttämättömyys on mahdollisuuden, kontingenssin ja mahdottomuuden ohella aleettisen modaalilogiikan käsittelemä modaliteetti. G. W. Leibniz (1646-1716) käytti välttämättömistä totuuksista, joiden vastakohta on mahdoton, nimitystä järjen totuudet.
Välttämättömyys liittyy läheisesti determinismiin, metafyysiseen näkemykseen, jonka mukaan kaikki maailmassa on välttämätöntä. Rationalistifilosofit, kuten Descartes, Spinoza ja Leibniz katsoivat Jumalan olevan välttämättä olemassa, sillä muun väittäminen on sisäisesti ristiriitaista. Nykyfilosofiassa samaa tulkintalinjaa on jatkanut Alvin Plantinga (1932-).
Loogisen ja metafyysisen välttämättömyyden lisäksi voi olla luonnonvälttämättömyyksiä, jotka riippuvat luonnonlaeista.
Additional Information kr. ananke; lat. necessitas

Equivalents

necessityenglanti
necesidadespanja
necessitàitalia
necessidadeportugali
nécessitéranska
nödvändighetruotsi
Notwendigkeitsaksa
vältimatusviro

Related Concepts

Sources

BlackburnS2008, BagginiJFoslP2013, AhoTRoinilaM2011, KokkonenT2016

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.06.2019: Filosofia:välttämättömyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:välttämättömyys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →