Filosofia:taloustieteen filosofia

    Tieteen termipankista

    taloustieteen filosofia

    taloustieteen filosofia
    Määritelmä filosofian osa-alue, joka tutkii toisaalta talousteorian menetelmällisiä ongelmia tieteenfilosofisesta näkökulmasta ja toisaalta etiikan näkökulmasta hyvinvoinnin ja yhteiskuntafilosofian risteytymien normatiivisia ongelmia
    Selite Taloustieteen filosofiassa pyritään soveltamaan tieteenfilosofia lähestymistapoja taloustieteeseen. Keskustelun kohteiksi nousevat tietoteoreettiset ja käsitteelliset vaikeudet: muodostuvatko lait taloustieteen yksilöllistä valintaa koskevien olettamuksien mukaan? Voidaanko näitä yleistettyjä lakeja koetella taloustieteen prosesseissa ja miten taloustieteen eri osa-alueet, kuten mikrotaloustiede ja makrotaloustiede, liittyvät toisiinsa? Kuinka taloustieteen eri koulukunnan liittyvät toisiinsa ja minkälaiset testit auttavat meitä valitsemaan niiden välillä?
    Jo Aristoteles puhui taloudenhoidosta, mutta varsinaisesti taloustieteen filosofian synty ajoittuu 1700-luvulle, jolloin aiheesta kirjoittivat skotlantilaisen valistuksen filosofit David Hume (1711-1776) ja Adam Smith (1723-1790). Smithin klassisessa aiheen esityksessä An inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (1776) esitettiin ajatus taloutta ohjaavasta "näkymättömästä kädestä", joka syntyy eri ihmisten erisuuntaisista pyrkimyksistä. 1800-luvulla John Stuart Mill (1806-1873) loi vaikutusvaltaisen empiirisen teorian taloudesta, jonka mukaan ihmisten toimia tarkkailemalla voidaan muodostaa kuva taloudesta. 1900-luvun taloustieteessä pääpaino on ollut "talousihmisen" luonnehdinnassa. Hyvin yleisen olettamuksen mukaan kaikilla toimijoilla on täydellinen prioriteettijärjestys ja he aina valitsevat sen vaihtoehdon, joka maksimoi heidän hyötynsä tai preferenssinsä. Käytäntö ei kuitenkaan tue tätä olettamusta, minkä vuoksi taloutta koskevia kausaalilakeja on vaikea olettaa. Asiasta kiistellään jatkuvasti paljon, sillä taloustieteessä ennustettavuus on tärkeässä asemassa.
    Taloustieteen filosofiasta keskustellaan myös normatiivisen etiikan näkökulmasta, sillä monet taloustieteilijät ovat pyrkineet periaatteisiin, joiden mukaan hyvinvointia jaetaan oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti. Esimerkiksi utilitarismi oli uusklassisen taloustieteen koulukunnan valitsema eettinen kanta. Muita lähestymistapoja ovat olleet mm. Kantilainen etiikka, yhteiskuntasopimusteoriat ja kommunitaristiset teoriat.

    Erikieliset vastineet

    philosophy of economicsenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    AudiR1995, HausmanD2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Filosofia:taloustieteen filosofia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:taloustieteen filosofia.)