Filosofia:oikeudenmukaisuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

oikeudenmukaisuus | reiluus | oikeudenmukaisuusteoria

oikeudenmukaisuus(suositeltu)
reiluus
oikeudenmukaisuusteoria
Definition eettinen ja yhteiskuntafilosofinen periaate, jonka mukaan jokainen saa osansa
Explanation Etiikassa ja yhteiskuntafilosofiassa oikeudenmukaisuus merkitsee suunnilleen samaa kuin reiluus tai yhtäläisyys. On oikeudenmukaista kohdella ihmisiä suhteessa heidän suhteellisiin eroihinsa ja oikeudenmukaisuutta voidaan pitää periaatteena, jonka mukaan jokainen yksilö saa osansa. Siihen kuuluu myös se, että yhteisön tai valtion muut jäsenet eivät toimi yksilön oikeuksia vastaan.
Käsitteellä on pitkä historia mm. Platonilla ja Aristoteleellä, mutta nykykeskustelut ovat keskittyneet John Rawlsin (1921-2002) oikeudenmukaisuusteorian ympärille. Teoksessaan A Theory of Justice (1971) Rawls esitti, että oikeudenmukaisuuden olemus on reiluus. Pääasiallisten hyvien jakaminen epätasarvoisesti voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että se parantaa kaikkien asemaa, erityisesti heikommassa asemassa olevien (eroperiaate). Muussa tapauksessa epätasarvoisuus on yksinkertaisesti epäoikeudenmukaista.
Additional Information John Rawlsin oikeudenmukaisuusteoriasta, ks. Logos-ensyklopedia.

Equivalents

justiceenglanti

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004, HallamaaJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Filosofia:oikeudenmukaisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:oikeudenmukaisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →